Делегация на САЩ ще преговаря с Турция за Сирия

Анкара очаква Вашингтон да оттегли подкрепата си за сирийските отряди на ПКК

Свят
15:55 - 02 Август 2019
2086
Делегация на САЩ ще преговаря с Турция за Сирия

Нова военна делегация от САЩ ще посети Турция на 3 август, за да продължи разговорите за създаване на безопасна зона в Сирия, заяви говорителят на външното министерство Хами Аксой, но предупреди Анкара да не позволява на Вашингтон да спре процеса, като направи невъзможни предложения.

"Ако Турция не успее да намери пресечна точка със САЩ, тогава ще трябва сама да създаде безопасна зона в Сирия", каза Аксой, цитиран от „Сабах“.

Министърът на отбраната Хулуси Акар също каза на американския си колега миналата седмица, че Турция ще трябва сама да създаде безопасна зона в Северна Сирия, ако не успее да постигне споразумение със САЩ.
По време на телефонен разговор с министъра на отбраната на САЩ Марк Еспер, Акар предаде позицията на Турция за пореден път, че Анкара очаква САЩ напълно да оттегли подкрепата си за сирийските отряди на терористичната организация ПКК, Сирийските демократични сили. 

За спора между САЩ и Турция относно закупуването на руските системи С-400 и последващото изключване от програмата за изтребители Ф-35 като отмъщение, Аксой заяви, че Турция не е клиент в проекта, а партньор.

"Ако продължим да бъдем изключвани от процеса, ще трябва да опитаме други алтернативи", каза министърът.