Делегация на талибаните на посещение в Турция

Свят
12:05 - 14 Октомври 2021
1382
Делегация на талибаните на посещение в Турция

Делегация, водена от изпълняващия длъжността външен министър на талибаните Амир Хан Мутаки, ще посети Турция в четвъртък, съобщи Анадолската агенция.

Представители на талибаните по-рано отбелязаха, че искат Турция да предостави помощ и подкрепа на афганистанския народ и призоваха Турция да бъде първата страна, която официално да признае новата администрация в Афганистан.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу наскоро заяви, че хуманитарната помощ ще бъде изпращана в Афганистан по суша през Пакистан , тъй като така е по-бързо и по-евтино.

На въпрос дали е имало контакт с временното талибанско правителство в Афганистан, Чавушоглу отговори: "Има среща на ниво посланик. Ние още не сме били там, те не са дошли. Те се нуждаят от хуманитарна помощ, храна, лекарства и зимата наближава. Говорим за тези нужди. "

Президентът Реджеп Тайип Ердоган също наскоро подчерта значението на приобщаващо правителство в Афганистан , тъй като каза, че е от решаващо значение за постигането на споразумение относно експлоатацията на международното летище „Хамид Карзай“ в Кабул.