Делегацията на Хамас напусна преговорите в Кайро без сделка

Свят
16:25 - 07 Март 2024
1310
Делегацията на Хамас напусна преговорите в Кайро без сделка

Делегация на Хамас напусна преговорите в Кайро без сделка за прекратяване на огъня в Газа, но въоръжената групировка твърди, че непреките преговори с Израел не са приключили, предава "Ройтерс".

Египетските и катарските посредници се борят да сключат сделка, според която "Хамас" трябва да освободи израелски заложници в замяна на палестинци, държани в израелски затвори.

Израел не изпрати делегация в Кайро, заявявайки, че първо иска списък на оцелелите заложници, които могат да бъдат освободени съгласно споразумението.

"Хамас" заяви, че Израел не приема разселените палестинци да могат да се завърнат по домовете си, нито пълно изтегляне на израелските сили от градовете в Газа.

Войната в Газа започна, когато бойци на "Хамас" нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и залавяйки 253 заложници, според израелските данни.

Повече от 30 800 души са били убити в Газа оттогава, казва управляваното от Хамас здравно министерство.

В изявление на Хамас се казва, че нейната делегация е напуснала Кайро в четвъртък сутринта "за консултация с ръководството на движението, като преговорите и усилията продължават за спиране на агресията, връщане на разселените и доставяне на хуманитарна помощ.

Държавният телевизионен канал al-Qahera междувременно цитира високопоставен източник, който казва, че преговорите ще бъдат подновени следващата седмица.

Няма коментар от правителството на Израел.

В сряда Държавният департамент на САЩ заяви, че смята, че повдигнатите пречки "не са непреодолими и може да се постигне сделка".

Съобщава се, че предложеното споразумение ще доведе до освобождаване на 40 израелски заложници в замяна на около 10 пъти повече палестински затворници, които ще бъдат освободени от израелските затвори.

Смята се, че повече от 130 заложници все още са задържани от Хамас. Израелски официални лица казаха, че най-малко 30 от тях са мъртви.