Дело за пране на пари се точи повече от 15 години

Новини
19:34 - 25 Октомври 2023
2953
Дело за пране на пари се точи повече от 15 години

Дело за ръководство и участие в организирана престъпна група, създадена с цел изпиране на пари в особено големи размери, водено срещу три лица е продължило повече от 15 години.

Това съобщи Инспекторатът към ВСС след проверка на 133 заявления за компенсация на вреди от бавно правосъдие за периода 1 юли – 30 септември 2023 г. От тях 61 са основателни, като 23 са по наказателни, а 38 – по граждански, търговски и административни дела. Как се е стигнало до забавянето? Проверяващият състав на ИВСС е установил, че основните забавяния в производството са в съдебната фаза на наказателния процес, продължила близо 13 години. Те са в резултат на допуснати от Софийски градски съд и Софийски апелативен съд процесуални нарушения при разглеждане на делото, довели до нарушаване правото на защита на подсъдимите Това поведение на съда е довело до отмяна по реда на инстанционния контрол на постановените по посочените дела съдебни актове.

При третото поред разглеждане на делото от въззивната инстанция, в производството по ВНОХД № 926/2018 г. по описа на САС съдът е отменил присъдата, постановена по НОХД № С-217/2010 г. по описа на СГС и е върнал делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд, от фазата на съдебното заседание.