Делото срещу пловдивския ученик, симпатизирал на ИД, започва отначало

Съдии питат защо процесът е гледан при закрити врати

Общество
14:25 - 19 Юли 2022
2627
Делото срещу пловдивския ученик, симпатизирал на ИД, започва отначало

Делото срещу пловдивския ученик, който симпатизира на “Ислямска държава” и на чийто таван бяха открити взривни вещества, тръгва отначало. Това реши апелативният специализиран съд, който върна папките с доказателства и свидетелските показания обратно на специализирания съд заради много нарушения.

Делото е едно от тези, които се водят за тероризъм в спецсъда, друго от тях стигна и до съда на Европейския съюз в Люксембург заради преюдициално запитване.  А най-известното - за кървавия атентат на летище Сарафово, извършен преди 10 години, вече е във ВКС.

Случаят с 16-годишния ученик от елитна пловдивска гимназия нашумя през юни 2019 г. Тогава момчето беше задържано, след като родителите му лично подадоха сигнал в ДАНС за радикализацията на сина им. Те бяха открили материали за “Ислямска държава” в компютъра му и това ги притеснило. Момчето беше задържано.

Тогава бяха обискирани две тавански помещения в Пловдив, където криминалистите намериха самоделни взривни устройства, вещества и части. Намерени били и знаме на “Ислямска държава”, както и книга на групировката на български език.

Според разследващите момчето - М. П. било обект на обработка от “Ислямска държава” през интернет. Първо във фейсбук, а след това в приложението телеграм. Затова ученикът беше обвинен, че държи без разрешително взривни вещества с цел да създаде смут и страх в населението.

Детето е от добро семейство, християни, описват го като интелигентен и самовглъбен. На първа инстанция момчето получава 6 месеца условно. Цялото дело обаче се гледа при закрити врата, което се превръща в един от проблемите, заради които сега ще тръгне за ново разглеждане от друг състав.

Причината е “безмотивното ограничаване на публичността на процесуалните действия в съдебното производство, като основен принцип за правораздаването”. Това посочва тричленният съдебен състав с председател Галя Георгиева.

В съдебното решение магистратите питат защо целият процес е бил засекретен, въпреки че половината от заседанията са се провели, когато ученикът вече е бил пълнолетен след април 2021 г.

Втората е липсата на мотиви относно срока за отлагане изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода, съставляващи абсолютни основания за отмяна на присъдата на първа инстанция.

Тоест първият съд не е казал защо 6- месечното условно наказание трябва да бъде с една година изпитателен срок, а не повече например.

Съдът открива пропуски още в разпоредителното заседание, което се е провело на 9 юли 2020 г. По това време момчето е с мярка за неотклонение “Надзор на инспектор от детска педагогическа стая”. Родителите му обаче не са били уведомени за предявяването на материалите по делото.

Същинското дело тръгва през септември 2020-а, а присъдата е прочетена на 10 декември 2021 г.

Според прокуратурата действал от януари 2019 до 5 юни 2019 г. и макар че бил непълнолетен, е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си. И именно с цел да създаде смут и страх в населението и държал взривни вещества.

Прокуратурата е на мнение, че чат кореспонденцията на младежа и заявеното от него, че се снабдява с експлозиви и прави тренировки, проявеният траен интерес и споделянето на терористичната идеология на “Ислямска държава” доказвали престъплението.