Делото за убийството в Първомай тръгва отначало

Новини
13:04 - 25 Януари 2023
1246
Делото за убийството в Първомай тръгва отначало

Пловдивските апелативни магистрати върнаха за ново разглеждане от друг състав на Окръжния съд делото срещу 50-годишния Васко Колев, обвинен, че на 24 януари м. г. е пробол смъртоносно приятеля си Димитър Митев в Първомай.

Колев беше осъден при съкратено съдебно следствие с признаване на вината, което води до намаляване на наказанието с 1/3, а такава процедура при обвинение в умишлено убийство няма. Тази възможност отпадна с промените в НПК от май 2019 г. и така присъдата от 12 години затвор, произнесена на 31 октомври м. г., се оказва незаконна. Затова и процесът тръгва отначало - от фазата на разпоредителното заседание. 

На 24 януари 2022 г. Димитър Митев, който е от Харманли, бил на гости на Васко Колев в първомайския квартал “Любеново”. Когато напреднали с алкохола, се скарали кой се грижи по-добре за децата си.  Домакинът нарекъл госта си “сводник” и получил в отговор 2 удара с юмрук. Тогава Колев извадил нож и пробол Митев в корема, после обаче помогнал раненият да бъде откаран в болница, но той вече бил загубил много кръв и на другия ден издъхнал.