Делян Добрев: Близо 450 хил. тона от износа на "Лукойл" е за открито море

Горивото се претоварва на друг кораб в морето и от там следите му се губят, твърди депутатът от ГЕРБ

ЕС
18:51 - 17 Ноември 2023
4067
Делян Добрев: Близо 450 хил. тона от износа на "Лукойл" е за открито море

"Близо 1/3 от износа на "Лукойл" е за "открито море". Количеството е огромно - 450 хиляди ТОНА. Получател е пак Лукойл, само че Лукойл Бенелюкс, Нидерландия", това обяви във фейсбук профила си депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

"Горивото се претоварва на друг кораб в морето и от там следите му се губят... Надявам се в рамките на подаденият от мен и Пеевски сигнал, компетентните органи да дадат отговор на следните въпроси: 

1. Кое е крайното място за реализация на горивата?

2. Извършва ли се блендиране в танкер с по-голям капацитет с цел да се увеличи октановото число? Това би довело до ново количество бензин А95, което е годно за реализация в ЕС и което вече е с нов произход.

3. Изнесените количества бензин А95 също може да се прехвърлят в танкер с по-голям капацитет и да се "загуби" произхода на стоките.

4. Защо всички износи на дружеството са с посочена в искането "опция за второ пристанище извън ЕС". Реално има вероятност всеки един износ дори с посочена трета страна да се отклони чрез претоварване от кораб в кораб и да се постигне същото като посоченото в горните точки.

Митническата администрация реално няма информация за крайното място на разтоварване към настоящия момент т.е. е напълно възможно всички износи по квоти да са претоварвани. Това реално прекъсва възможността да се установи крайния получател и той може да бъде установен само от властите в Нидерландия. Надявам се компетентните институции, които сезирахме да поискат тази информация от Нидерландия.