Делян Добрев: Давам си имунитета, това е репресия! (ВИДЕО)

В момента за пореден път се прави опит да няма истинска правосъдна реформа и да се влияе върху решенията на народните представители

Политика
18:28 - 23 Май 2023
5348
Делян Добрев: Давам си имунитета, това е репресия! (ВИДЕО)

"Аз не виждам никакви притеснения за себе си да си дам имунитета. Прокуратурата в България е един репресивен орган" - това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ Делян Добрев. Той е заедно с колегите си Даниел Митов, Деница Сачева и Томислав Дончев.

"Докато не приключи тази реформа, ние няма да подкрепим свалянето на имунитет на когото и да е било в Народното събрание, поради простата причина, че от 30 години вече прокуратурата е обвинявана, че държи определени дела на трупчета, казано на жаргон, за да ползва въпросните дела в момент, в който се взимат тежки политически решения, за да влияе върху решенията на политици", каза Даниел Митов. Според него започналата правосъдна реформа е превъзбудила прокуратурата.

Поводът за брифинга на Добрев в това, че днес Софийската градска прокуратура поиска от главния прокурор да поиска имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Поводът е разследване от времето, когато той е бил министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Днес е Делян, утре ще е някой друг, Кирил. Не става въпрос за конкретния човек, а е опит мнозинството за съдебна реформа да се превърне в малцинство, предупреди Добрев. Той поиска правната комисия в парламента да се занимае с проблемите, които е изредил Добрев.

Това е опит за пореден път да се влияе върху политиката в България, обясни депутатката Деница Сачева. Тя увери, че всички в ГЕРБ са готови да се явят на разпити, ако се налага, и да защитят колегите си.

"В момента за пореден път се прави опит да няма истинска правосъдна реформа и да се влияе върху решенията на народните представители", каза тя. Според нея някой се опитва да отклони България от европейския ѝ път.

Като министър Добрев като не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката съобразно Решение на МС № 250/28.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене”, потвърдено с Решение № 3565-НС на Народното събрание от 29.03.2012 г., и не е осъществил контрол по въпрос от неговата компетентност.