Делян Добрев и Слави си общуват романтично

Двамата си размениха четири писма в социалните мрежи

Актуални новини
15:40 - 24 Ноември 2023
3623
Делян Добрев и Слави си общуват романтично

В романтичния епистоларен дух на 18-и век ни пренесоха последните два дни депутатът Делян Добрев и Слави Трифонов. Двамата си размениха четири писма, като едното дори имаше друг адресат.  

Инициативата поде Делян Добрев с обръщение в социалните мрежи, адресирано до Асен Василев. Ето какво го призовава той:  

Здравей Асене,
Познаваме се от повече от 30 години. Приятели бяхме, в последните години не сме - ти знаеш защо.
Принуден съм да ти пиша, защото не виждам друг полезен ход. В последните три години няма кой да ти се опре. Първо заплени избирателя, а в последствие успя някак да убедиш и партийните лидери да следват твоите желания. Не това е важното - намерил си начин, направил си го.

Важното е да се опомниш, преди да е станало късно за нашата клета държава.

От първия ти ден като министър на финансите до края на 2024 планираш да изтеглиш 19 755 200 000 лева нов дълг (една немалка част вече изтегли и похарчи). За 2025/2026 планираш още 17 614 300 000.

Сумарно това прави приблизително 37,4 милиарда нов дълг, което е повече от дълга взет от държавата ни от освобождението до сега. Асене, осъзнай се!

Намали приходната част до изпълнението от тази година, балансирай бюджета, все още не е прекалено късно. Няма кой да те спре, трябва сам да се осъзнаеш и да се спреш.

Вместо от Асен Василев обаче отговор дойде от Слави Трифонов: 

"В писмото си, Вие молите Асен Василев да се осъзнае по отношение на бюджета, да спре да тегли външен дълг, защото ще задлъжнеят българските деца. От текста става ясно, че според Вас, Асен Василев, когото познавате от 30 години, се е самозабравил и води държавата към финансов крах, а

Вие с плачевен тон го карате да се осъзнае и да спре. Направо, като герой от турски сериал, който моли влюбената героиня да не прави необмислени, емоционални решения.

Само дето не сме в турски сериал, няма никакво значение от кога се познавате с Асен Василев, кога сте му бил приятел и кога не, защото Вие сте лицемерен за пореден път и може да спрете Асен Василев веднага. Няма нужда да му пишете открити любовни писма, просто Вашата партия трябва да спре да го подкрепя. Можехте да го спрете на два вота на недоверие, но вие гласувахте за Асен Василев...."

Прочел реакцията на Трифонов, Делян Добрев реши да му отговори: 

"Уважаеми г-н Трифонов,

...
Първо, не съм гласувал никога за Асен Василев, за разлика от Вас. С Вашите гласове, той стана финансов министър. Ето това е лицемерие.
Второ, не съм подкрепил нито един бюджет на Асен Василев, за разлика от Вас. С Вашите гласове той изтегли първите си милиарди. Ето това също е лицемерие.

Трето, не аз, а Вие вкарахте Асен Василев в политиката. Ако бяхте проявил кураж/мъжество да предложите на НС проекто-кабинета с премиер Николай Василев, щяхте да имате кабинет на малцинството, а децата на България нямаше да заборчняват с милиарди".

За капак Слави Трифонов реши да изпрати отговор и на това писмо: 

"Ех, господин Добрев, не ви познавам, но така с тези писма стана малко романтично. Разбира се, ще ви отговоря, въпреки романтиката, защото, господин Добрев, не сте прав. Симпатичен сте ми, но истината ми е по-симпатична.

...

Първо. За лицемерието. Не сте гласувал за Асен Василев, но стоите в политическата сила, която го направи отново министър и му гласува един престъпен бюджет. Освен това, Вашата политическа сила се кани да му гласува нов престъпен бюджет. Ако сте толкова непримирим, напуснете ГЕРБ.

Второ. В политиката Асен Василев беше вкаран от президента Румен Радев. Да, ние го подкрепихме в онзи коалиционен кабинет, в който бяхме заедно с тях, но в мига, в който почна да загробва държавата, аз свалих, именно заради Асен Василев, собственото ни коалиционно правителство.

Трето. Когато, ние от „Има такъв народ“ имахме 65 депутата в 46-ото Народно събрание, всички потенциални партньори, ДБ, БСП и формацията около Мая Манолова, отказаха, забележете отказаха, официално отказаха да подкрепят наше правителство.

Четвърто. Аз нямам телефона на Делян Пеевски. И никога не съм го имал. Подозирам, обаче, че Вие го имате, така че Вие му се обадете. На Бойко Борисов го имам, но...няма да му се обадя!

И за финал. Бюджетът на Асен Василев е престъпен. Затова ще завърша както започнах – „И все пак Асен Василев трябва да бъде уволнен“!