Делян Добрев: Има много голяма опасност „Газпром" да ни осъди

Хората ги интересува не толкова кой е премиер и финансов министър, а колко плащат по колонките, смята той

У нас
09:23 - 27 Октомври 2023
2066
Делян Добрев: Има много голяма опасност „Газпром" да ни осъди

"Искам да попитам – от тази разлика - 1,65 млрд. долара, има закон, който казва, че 70% трябва да се върнат обратно на хората, за да има смисъл от дерогацията", каза депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев в ефира на Нова тв.

Той показа данни за разликата в цените между петрола – сорт "Брент" и "Уралс". "1,65 млрд. долара са ни взели в повече. Това е въпросното левче", заяви Добрев и попита защо кабинетът не изпълнява закона, който е приет януари. По думите му рафинерията на "Лукойл" купува евтино и продава скъпо.

"Хората ги интересува не толкова кой е премиер и финансов министър, а колко плащат по колонките", смята той.

Ако продължават да не работят за хората, а за "Лукойл" и "Газпром", защото въпросната такса с 20 лв на мегават час накрая ще се окаже, че облагодетелства отново "Газпром", смята още той. По думите му, ако ни осъдят на арбитраж, ще ни осъдят с всички разходи и лихви.

Според него, има много голяма опасност "Газпром" да ни осъди и ние накрая да платим. "С дерогацията правителството работи за "Лукойл", с 20-те лв работи за "Газпром", смята още той.

Всички, които работят против връщането на тези 73 ст. на хората, са тези, които подкрепят "Лукойл" и не искат да се върнат парите на хората, категоричен е Добрев. "От началото на годината досега минаха 10 месеца, в които законът трябваше да работи. тези 10 месеца са ощетили всеки шофьор със 700 лв", добавя още той.