Делян Добрев обеща непартиен кабинет

Към момента заявките на ДБ и БСП са, че няма да подкрепят мандат на ГЕРБ

Политика
10:09 - 08 Декември 2022
1244
Делян Добрев обеща непартиен кабинет

"Ние правим всички усилия. Не искат Борисов за премиер, нито някоя партийна фигура. Проф. Габровски е кандидат за премиер и министрите ще бъдат от неговия ранг. Няма да има политически лица от ГЕРБ сред тях. Ако не го подкрепят - не знам какво искат другите партии." Това заяви пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. 

Днес предстои Габровски да се срещне с “Демократична България”, БСП и “Български възход”. Към момента заявките на ДБ и БСП са, че няма да подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ. От партията на Стефан Янев се обявиха за диалог. От ПП също са категорични, че няма да подкрепят кабинет с мандат на Борисовата партия, а от “Възраждане” посочиха, че няма да участват в разговори с Габровски. 

Кандидатурата му за премиер стана ясна в понеделник, когато президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Ако ГЕРБ не успее да излъчи правителство, мандатът ще бъде върнат неизпълнен и ще бъде връчен на втората по големина партия в това Народно събрание - “Продължаваме Промяната”. От там обаче посочиха, че е малко вероятно да предложат кабинет.