Делян Добрев прогнозира скорошни избори, почти не вижда шанс да се състави правителство

Депутатът от ГЕРБ поясни, че от партията му ще предложат за всеки литър гориво, което се продава на българския пазар, "Лукойл" ще внася във Фонда за енергийна сигурност по 1 лев

Новини
11:54 - 30 Октомври 2022
3021
Делян Добрев прогнозира скорошни избори, почти не вижда шанс да се състави правителство

След като преди ден от ГЕРБ заявиха, че са готови с проектозакон, който ще позволи цените по бензиностанциите у нас да паднат с 1 лев, председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев и депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС поясни пред БНР:

"Законът ще бъде за облагане на свръхпечалбите от руски петрол. Дори това е работното му заглавие. След началото на войната в Украйна руският петрол се търгува с отстъпки от 30-40%, т.е. той е много по-евтин от останалия петрол, предлаган в света. Това, че руският петрол е по-евтин, в България не го забелязваме на бензиностанциите. ... Може да бъде поставена такса върху горивото, което се произвежда за вътрешния пазар. Това ще направим. Знаем коя е рафинерията ("Лукойл" - б.р.) и за всеки литър гориво, което се продава на българския пазар, ще поискаме да внасят във Фонда за енергийна сигурност по 1 лев. Това няма да влияе на бюджета и няма да има нужда от актуализация, за да работи този закон".

Делян Добрев коментира и шансовете за съставяне на редовно правителство:

"В парламента има партии, които сформираха коалиция "за нови избори". "Продължаваме промяната" са начело на тази коалиция. Те правят единствено опити за проваляне на работата на НС и да се провалят преговорите за правителство, за да се стигне до нови избори. За съжаление почти няма шанс за правителство в този парламент. Ако се стигне до нови избори, по-добре е да са в края на февруари или март, а не по-рано".

Според него "Демократична България" "могат да проявят разум и да помогнат за сформиране на правителство". Той беше категоричен, че не може да има коалиция на ГЕРБ с "Възраждане" и ДПС.