Делян Пеевски: Инспекторатът на ВСС да разследва съдиите, пуснали изверга на свобода

Първата ни работа през септември е да сменим Висшия съдебен съвет, обеща депутатът

Политика
14:04 - 30 Юли 2023
5054
Делян Пеевски: Инспекторатът на ВСС да разследва съдиите, пуснали изверга на свобода

ДПС ще сезира в понеделник инспекторите, ако те още не са се самосезирали. Първата ни работа през септември ще е да сменим ВСС, обещава Делян Пеевски.

"Изключително възмутен съм от случилото се. Недопустимо е подобно зверство да се случва в цивилизована европейска държава. Категоричен съм, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет трябва да се самосезира незабавно и да извърши свое собствено разследване на магистратите, които са освободили садиста и са му позволили да се разхожда свободно, след извършеното от него престъпление". 

Това заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски, като коментира зверството на Георги Николаев, обезобразил 18-годишното момиче в Стара Загора, което потресе цяла България.

"ДПС е партия, която е доказала по безспорен начин, че уважава разделението на властите. Според мен институциите в лицето на Инспектората към Висшия съдебен съвет незабавно трябва да се самосезират и да вземат мерки."

"На Николаев е била дадена възможност да продължава да е опасен за хората и са създадени предпоставки да пострадат и други невинни граждани. На мнение съм, че трябва да се направи задълбочена проверка как една съдийка преценява, че зверството на Николаев представлява лека телесна повреда, при положение, че момичето е обезобразено и е в критично състояние", заяви Пеевски.

Пеевски добави, че институциите не трябва да бездействат, а да осигуряват справедливост и спокойствие на българските граждани. Това е тяхното призвание.

"Ако Инспекторатът към ВСС вече не се е самосезирал, то ние като партия ще го сезираме официално още в понеделник", закани се депутатът от ДПС пред БЛИЦ.

"Първата работа на парламента и на политиците през септември е да се инициира смяната на ВСС, който е с изтекъл мандат. ДПС е отговорна партия и съблюдава спазването на законността."

18-годишното момиче остана с 400 шева, счупен нос и обръсната глава, след като приятелят ѝ Георги Николаев я нападна и обезобрази с макетен нож. По-рано днес стана ясно, че обвиненият е задържан.