Делян Пеевски: Кирил Петков е реалният премиер

ГЕРБ и ПП-ДБ са в коалиция, споразумението трябва да е според тежестта на партиите, смята председателят на ДПС

Актуални новини
10:39 - 28 Февруари 2024
1944
Делян Пеевски: Кирил Петков е реалният премиер

Коалиционното споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да е пропорционално на тежестта на двете формации - това коментира Делян Пеевски относно готвеното коалиционното споразумение между партиите в сглобката. Министрите да се разпределят според електоралната тежест и депутатите в парламента бе и предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

На въпрос къде се вижда ДПС, ако ГЕРБ и ПП-ДБ подпишат коалиционно споразумение, той отговори: "Отдавна съм заявил тази тема и няма да я коментирам обратно. Това са разговори между тях. Ние в това правителство няма да участваме по никакъв повод".

"Смятам, че те трябва да са честни към българските граждани, да е ясно какво и как ще правят и да подпишат. Ясно е, че те са в коалиция. Няма защо да се лъжем. Коалицията е ясна и тя е между техните партии. Трябва да си сложат подписите, да сложат програма за цял мандат, да кажат какво ще правят, хората да прочетат и видят какво е това, което се случва до момента", коментира още той отношенията между ПП-ДБ.

"Когато има коалиция, трябва пропорционално на тежестта на партиите да се направи това коалиционно споразумение. Няма как някой с много малко да иска всичко. Особено тези неща в проценти бяха супер грозни - делкането на държавата. Нека да видим какво ще направят и ще коментираме", добави съпредседателят на ДПС.

На въпрос дали е съгласен с думите на Бойко Борисов, че Кирил Петков е реалният премиер, той отговори: "100% съм съгласен. Има един лидер на тяхната коалиция и това е Кирил Петков".

Той отрече Петков да се е извинил на ДПС за думите си, че имат много назначения в регулаторите.

"Той не може да прати едни бронетранспортьори няколко месеца. Работа, която свършихме с господин Борисов, с ГЕРБ и ДПС - още преди месец всичко беше готово, подписано и направено. На 18 януари парите бяха осигурени, пратих писмо до финансовия министър. Той до ден-днешен не ги е изпратил. Днес го гледам - жалка гледка е да обвинява зам.-министрите. Малко мъжко да каже: "Аз съм виновен, не ги пратих". Ходи напред-назад, снима се само, нулева работа за Украйна. Всичко, което досега беше свършено, беше свършено от парламента. Тагарев свърши една голяма нула" , каза Пеевски за министъра на отбраната Тодор Тагарев.

На въпрос какво очаква да чуе на изслушването от министър Тодор Тагарев той отговори: "Аз лично не очаквам нищо да чуя от него, но нека да дойде и вие да го чуете и питате".

Снимки: Агнес Методиева