Делян Пеевски предлага финансиране на партиите по американски тип

При 1 лев субсидия те ще фалират, убеден е депутата от ДПС и медиен издател

Политика
22:48 - 12 Юни 2019
4469
Делян Пеевски предлага финансиране на партиите по американски тип

Американски тип финансиране на партиите - при ясни правила и пълна прозрачност, е най-добрата алтернатива на субсидиите. Това стана ясно от изявлението на депутата от ДПС и издател на "Телеграф Медия" Делян Пеевски в парламента днес.

ДПС ще предложи 0 лева партийна субсидия, стана ясно от думите му в кулоарите на Народното събрание. Повод пък се оказа предложението на ГЕРБ и правителството за актуализация на бюджета, в който партийната субсидия се свива рязко от 11 на 1 лев, като промяната влиза в сила от 1 юли. По-късно 117 депутати подкрепиха предложението.

Преди това Делян Пеевски заяви, че от ДПС няма да подкрепят предложението на ГЕРБ за 1 лев субсидия от бюджета на действително получен глас, а ще предложат нула лева. "За нас това, което предлагат ГЕРБ, е див популизъм. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после", каза той и обясни, че промяната реално означава фалит на партиите. "Затова е нормално - ако ще се променя модела на финансиране, да бъде нула лева и отворено финансиране американски тип - от ясни и напълно прозрачни донори", обясни Пеевски.

Попитан дали това няма да постави партиите в зависимост от бизнесмени, Делян Пеевски отговори: "Разберете, че 1 лев е практически фалит на партиите. Който го иска, да го прави. Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите". Той е убеден, че 0 лева субсидия не би означавала фалит на партиите, ако се смени модела на финансиране по американски тип. 

На свой ред зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев, заяви, че и при 1 лев, и при 5 лева партиите неизбежно фалират. "Зависимостите и в двата варианта са еднакви. И при нула лева също", обясни той. По думите му ако няма държавно финансиране, каквото има в цяла Европа, тогава трябва да се избере американския модел. И обясни - няма никакво държавно финансиране, но той е отворен модел, финансира се от икономически субекти и граждани - открито финансиране и с публичност на средствата.

"След като обществото не е разбрало, че държавното финансиране е по-евтино и прозрачно, ние предлагаме 0 лева и открито публично финансиране от икономическите субекти и от гражданите, със съответния контрол от гражданското общество и Сметната палата", допълни той.

ДПС провежда днес и първите консултации с фармацевтичните компании относно идеята им за свиване на ДДС-то за лекарства, хляб и други стоки. "Няма да направим предложение, ако няма гаранции, че ще паднат цените", обясни Цонев. В четвъртък пък е срещата с производителите на хляб, брашно и др. 

"За ДДС първо ще има консултации - ако ще има реално поевтиняване на потребителите го искаме, ако няма - за кой го правим? За производителите няма смисъл", заяви и Делян Пеевски. И обяви, че е радостен, че управляващите са чули ДПС за безплатните детски градини, за изграждане на нови, както и за намаляването на ДДС върху учебниците и книгите. Предложението, лансирано първо от Делян Пеевски още преди седмица, бе то да бъде намалено на 5%.