Дементният Роджър Уотърс обърна палачинката, пише на Путин

Просто се взривете един друг и направете света на пух и прах, пише музикантът

Топ
14:53 - 27 Септември 2022
2297
Дементният Роджър Уотърс обърна палачинката, пише на Путин

Съоснователят на "Пинк Флойд" и бивш басист на групата Роджър Уотърс има силно спорни виждания за политиката, но продължава да ги бута в лицето на публиката. След като преди дни стана ясно, че дементиралият дядка е бил принуден да отмени два свои концерта в Полша заради позициите си спрямо войната в Украйна, сега той отново влиза в новинарските заглавия, този път с отворено писмо до руския президент Владимир Путин.

От началото на руската инвазия досега Уотърс демонстрира доста положително отношение спрямо Кремъл, като хвърля вината за конфликта предимно върху САЩ и Киев, а критиките му спрямо Москва са минимални или направо несъществуващи.

Сега бившият член на "Пинк Флойд" се обръща директно към Путин с послание за търсене на мир и дипломатическо решение на ситуацията.

Уотърс изтъква, че от февруари насам той се е опитал да използва своето "малко влияние", за да насърчи прекратяването на огъня и търсенето на дипломатическо споразумение, което "да отговори на нуждите от сигурност както на Украйна, така и на Руската федерация".

Музикантът посочва, че вече е писал на два пъти до първата дама на Украйна Олена Зеленска, като феновете му са го призовали да потърси и другата страна. Затова сега той се обръща директно към Путин с въпроса дали наистина иска да сложи край на тази война.

"Първо, бихте ли искали да видите края на тази война? Ако трябваше да отговорите и да кажете "Да, моля", това незабавно щеше да направи нещата много по-лесни", коментира Уотърс.

Според него допълнително улеснение за ситуацията ще дойде, ако руският президент признае, че няма териториални интереси извън гарантирането на сигурността на рускоезичното население на Крим, Донецк и Луганск.

Басистът също така обръща внимание на твърденията на критици на Кремъл, според които Путин се опитва да завладее Европа, започвайки с Полша и балтийските страни.

"Ако го направите, тогава майната ви, и всички ще може да спрем да играем тази отчаяно опасната игра на ядрени нервички, с която ястребите и от двете страни на Атлантическия океан изглежда се чувстват толкова удобно. Да, просто се взривете един друг и направете света на пух и прах", коментира Родъжр Уотърс.

"Проблемът е, че аз имам деца и внуци, както и повечето ми братя и сестри по целия свят, и никой от нас не би харесал този резултат. Така че, моля Ви, г-н Путин, угодете ми и ни дайте уверение [че искате мир]", продължава още той с апела си.

В края на отвореното си писмо музикантът лансира идеята за установяване на преговори за мир между Русия и Украйна - нещо, което според него е и целта на руския президент.

"Ако съм прочел правилно предишните Ви речи, Вие бихте ли искали да договорите статут на неутралитет за суверенната ви съседка Украйна? Вярно ли е това? Ако приемем, че такъв мир може да бъде договорен, той трябва да включва абсолютно обвързващо споразумение повече никой да не нахлува никъде", пише Уотърс.

"Знам, знам, че САЩ и НАТО нахлуват в други суверенни държави, без да им мигне окото, или за няколко барела петрол, но това не означава, че и Вие трябва да правите същото. Вашето нахлуване в Украйна ме изненада напълно, беше отвратителна агресивна война, независимо дали е провокирана, или не", коментира още той.

Писмото завършва с молба Путин да отговори на неговия призив за мир.

"Когато г-жа Зеленска ми отговори чрез Twitter, бях много изненадан и силно трогнат, ако Вие ми отговорите, ще Ви уважавам много за това и ще го приема като почтен ход в правилната посока към устойчив мир", пише в заключение Роджър Уотърс.