Демерджиев и турският консул на седянка в Пазарджик

Общество
16:13 - 10 Февруари 2023
1916
Демерджиев и турският консул на седянка в Пазарджик

Областният управител Трендафил Величков се срещна днес в Пазарджик със служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и консула на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю. Това съобщи за БТА Мария Ловчинова, главен експерт в областната администрация.

Величков запозна вицепремиера и консула с цялостната организация по събиране и транспортиране на хуманитарната помощ от област Пазарджик към пострадалите от земетресенията региони в Турция и Сирия.

България е една от най-активните държави в подкрепата си към Турция и пострадалите от първия ден на бедствието. В постоянен контакт и координация сме с представителите на турската държава. Ще продължим да помагаме в рамките на всичко, което имаме като възможности. Ние сме добри съседи и в този тежък момент за Турция подадената ръка е най-важна, каза министър Демерджиев и увери турския дипломат, че винаги могат да разчитат на помощ от България и българския народ.

Изключително благодарни сме за помощта, вниманието и съпричастността от страна на българската държава. България изпрати спасителни и издирвателни екипи още в първия ден след земетресението, а след това - и хуманитарна помощ. Всички институции, фирми, сдружения, медии, хората в България, се отзоваха по най-бързия начин на искането ни за помощ, каза консул Кюнгерю и допълни, че в момента има много интензивен трафик на камиони за Турция, които транспортират даренията от българска страна.

Като турски дипломати сме горди, че сме на служба в приятелска и съседна България, каза още турският консул. Той благодари на областния управител за цялостната организация и на всички доброволци в областта, които осигуряват дарения за пострадалите от земетресението. В момента в Областната администрация в Одрин има пунктове, които приемат и разпределят даренията от българска страна. Турското консулство в Пловдив има готовност да осигури транспорт за всички дарения от област Пазарджик, които ще достигнат най-бързо до нуждаещите се през Капитан Андреево и Капъкуле.

Заедно със заместник областния управител д-р Красимира Радева консулът на Турция Кархан Кюнгерю се срещна с председателя на Националната асоциация на доброволците в България Ясен Цветков и членове на организацията от областта. Благодарности за подкрепата и съпричастността на всички в област Пазарджик турският консул отправи и по време на посещението си в двата пункта за набиране на помощи в центъра на град Пазарджик и в пункта на Българския Червен кръст, където се срещна и разговаря с директора на организацията Живко Дишков.