Демерджиев иска ГДБОП да разследва магистрати

Повече от едно звено трябва да се бори с корупцията, категоричен е МВР-шефът

Новини
20:11 - 24 Ноември 2022
2313
Демерджиев иска ГДБОП да разследва магистрати

ГД "Борба с организираната престъпност" в МВР да може да разследва магистрати. Това поиска служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на изслушването си в парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност. Той беше попитан от бившия премиер Кирил Петков какви промени са необходими за по-ефективна борба с корупцията от страна на силовото ведомство. 

"Две неща се набиват на очи. Отнета е компетентността на ГДБОП да се занимава с корупционни престъпления. На второ място, отнета е компетентността на тази дирекция да се занимава с разследване на магистрати. Нещо много важно и тревожно. Не може следователите да разследват прокурори при положение, че са им подчинени", посочи Демерджиев.

По негови думи е добре да има повече от един орган, който да се бори с корупцията. "Естествената конкуренция между институциите ще доведе до по-добри резултати", смята министърът. Лидерът на ПП Кирил Петков заяви, че според него също това е правилната посока и още другата седмица ще внесат законодателни промени.

Едва около 5% са наложените ефективни присъди по делата за трафик на нелегални мигранти у нас, съобщи още Демерджиев. От приключили 2485 дела за трафик през 2021-2022 г. само по 158 от тях има наложени ефективни наказания. При останалите случаи виновните се разминават с глоби или условни присъди след споразумения с прокуратурата. 

Министърът обясни още, че страната ни се е превърнала в атрактивно място за трафик на мигранти заради ниските наказания. Установено е, че част от криминалния контингент се е насочил към тази дейност заради големите парични потоци и по-малкият риск да се озоват в затвора за разлика от наркоразпространението. В незаконната дейност с миграните участват и граждани на други европейски държави, където наказанията са по-сурови. Затова Демерджиев поиска от депутатите да съдействат на МВР по два начина - като разгледа и гласува внесените в парламента законопроекти за промени в Наказателния кодекс във връзка с трафика на хора, както и да осигурят по-голямо финансиране за "Гранична полиция", ако се стигне до гласуване на бюджета.

Наблюдава се също смяна на тактиката за трафик на нелегални мигранти. Вместо автобуси и камиони вече се използват скъпи автомобили, които не спират на полицейски сигнал. „Ние нямаме автомобили, които да развиват 240 км/ч на магистралата, за да се борим с трафикантите. Налага се и ние постоянно да променяне тактиката си, за да противодействаме“, уточни министърът.

„Гръцкото и българското преградно съоръжение на границите са несравними. Многократно обсъждаме с експертите да се сложат някакви сензори, тъй като то е лесно преодолимо и не успява дори да забави мигрантите. Вследствие на комуникацията и взаимодействието с турската страна, натискът на мигрантите намаля значително, посочи Иван Демерджиев и подкрепи думите си с информацията, че ако до скоро е имало по 1600 опита на ден за преминаване на границата ни, сега те са до 400.