Демерджиев: Крайно време е да се отървем от пияни и дрогирани полицаи

С видеокамери и комисия посрещат всички с полицейски функции - по списък за явяване на работа днес

Топ
14:07 - 17 Октомври 2022
1773
Демерджиев: Крайно време е да се отървем от пияни и дрогирани полицаи

Целият личен състав на Областната дирекция на МВР в Бургас - по отдели и сектори, в т.ч. и разследващите полицаи от 6 часа тази сутрин са подложени на тест за алкохол и дрога, който се провежда на работните им места.

В Дирекцията, в сградите на КАТ, Жандармерията, Противопожарната служба, във всички Районни управления, навсякъде, където има "жива душа", изпълняваща полицейски функции, и към момента върви вземането на проби.

"Крайно време беше да изчистим от редиците си хора, които ни срамят и които днес със сигурност ще "гръмнат", защото акцията на министъра действително се провежда изненадващо за всички ни и "мършата" ще излезе наяве", каза източник, цитиран от Флагман.бг.

Прочистването е по заповед на министър Иван Демерджиев и с последвала вътрешна заповед на директора на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов. По списъчен състав на служителите, които е трябвало да застъпят на дежурство в 6 часа, още с явяването пред сградата, е осигурено видеонаблюдение, така че да нямат потенциалните нарушители шанс да се върнат обратно и да симулират, че са болни.

По същия начин в 08:30 часа е започнала проверката за тези, които са от ръководния състав - като служители в съответните отдели и сектори. Тествани са и началниците на РПУ-тата, не са пощадени дори и разследващите полицаи, които са на по-различен режим от колегите им в "Охранителна" и "Криминална полицаи", например.

Системата за проверката днес е била изпипана толкова прецизно, че в момента, в който прекрачиш прага на сградата, в която се водиш на работа, нямаш шанс да излезеш навън или да сигнализираш на близък по порок колега.

Все още не са известни данни от взетите кръвни проби на четиримата гранични полицаи, които катастрофираха с два джипа челно край Царево онзи ден. С половин уста следователи и прокурори казват, че най-вероятно единият от шофьорите е заспал зад волана, преуморен от нощна смяна. Тест с дрегер и на четиримата не е провеждан на място, тъй като, пак по данни на прокуратурата, четиримата полицаи били в тежко състояние.

Припомняме, че в Спешното на УМБАЛ-Бургас на четиримата са взети проби, които са изпратени в специализираната лаборатория в София.

В Гранична полиция те първа предстои подобна изненадваща операция по залавянето на непригодни за службата хора.