Демерджиев: Полицаите, които ме придружаваха в Мадекония, 40 минути бяха проверявани

Заявките на РСМ към България не съответстват на действията им, заяви вътрешният министър

Политика
12:49 - 06 Февруари 2023
2447
Демерджиев: Полицаите, които ме придружаваха в Мадекония, 40 минути бяха проверявани

Българското външно министерство е направило оплакване по дипломатически път за проблемите, които изпитаха български граждани в опит да достигнат до Скопие в събота за честването на Гоце Делчев. Това заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Демерджиев поясни, че дори полицаите, които са го придружавали, са били проверявани на границата в продължение на около 40 минути. Той изтъкна, че заявките, които властите в РСМ дават към България, не съответстват на действията им.

"Днес придвиждам три генератора към трите пункта, за да има ток. Като заявка, уверения, като думи - ние получихме достатъчно много такива. За съжаление към днешна дата действията все още не съответсват на думите. Гледахме с посланика всяка една граница, тъй като те имат такава система и се вижда по камерите - навсякъде се движеха безпрепятствено автомобили. Единствените автомобили, които не се движеха бяха тези на трите пункта по посока Севрна Македония.

Ясно казах, че насилието и провокациите раждат насилие и провокации и трябва да спрем този омагьосан кръг. Имах уверението, че ще бъде осигурена сигурността и ще бъдат допуснати всички граждани. Първото беше изпълнено, за гражданите - не.

Поддържаме комуникацията, но много ми се иска в РСМ да разберат, че пътят към добрите отношения минава през действия, не през думи. Като заявки и думи получихме много такива, но действията не отговаряха на тях", каза Демерджиев.
От днес министър Демерджиев, политическото и професионалното ръководство на МВР започват поредица от работни посещения в областните и главни дирекции на МВР. По време на срещите със състава, които започват на 6 февруари със СДВР, ще бъде направен анализ на дейността на съответните структури.