Демерджиев: Позицията на Радев пред Зеленски беше достойна

Прави странно впечатление различния начин на отразяване на този разговор в България и навън, заяви бившият вътрешен министър

Свят
20:15 - 09 Юли 2023
3914
Демерджиев: Позицията на Радев пред Зеленски беше достойна

„Един държавен глава е нормално да бъде поканен от друг държавен глава, не тази среща да е инициирана по друг начин. Винаги е добър знак да се следва държавният протокол”, заяви бившият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев от служебния кабинет на Гълъб Донев в предаването „На фокус” по Нова телевизия.

Думите му са по повод отминалата визита на украинския президент Володимир Зеленски в страната ни, който дойде по покана на правителството, а не на президента Румен Радев.

„Ако има разговори, които са останали скрити от обществеността, това е един много лош ход и много лош знак. По време на бившето служебно правителство всички съществени разговори, които сме водили на международни теми, са свеждани до знанието на българските граждани. Мисля, че позицията на президента по време на тези разговори беше достойна или поне такова е отразяването във всички международни медии. На мен ми прави странно впечатление различния начин на отразяване на този разговор в България и навън. За капан едва ли можем да говорим”, каза Демерджив по повод визитата на украинския президент.

„Протестите на полицаите са напълно справедливи. Това не са просто протести на полицаите. Те реагират, за да може да се спаси работата на системата. От системата на МВР се очаква много – както борбата с нелегалната миграция, така и сигурността в страната”, заяви той.

За основателността на недоволството на служителите на МВР той даде пример, че са поискали 1260 щата в „Гранична полиция”, които при този бюджет не могат да бъдат осигурени.
„Вътрешната комисия гласува по-рано допълнително включване на щатове в пожарната”, обясни Демерджиев.

„Ако не бъдат вдигнати заплатите и не бъдат вдигнати капиталовите разходи, защото се рушат сгради, ефектът ще бъде пагубен за цялата система на вътрешната сигурност на държавата”, допълни той.

Като необходимост да бъде довършена дейността на служебния кабинет той обясни: „По отношение на пътната безопасност има много действия, които да се извършат изключително бързо – да се оборудват служителите на министерството с нужните технически средства, да има цялостно взаимодействие на всички държавни органи и с координирани дейности да се предприемат бързи мерки”, каза Демерджиев.

Според него назначаването на Антон Златанов за шеф на „Гранична полиция”, е грешка.

„Той има качества, но няма опит в сферата на гранична полиция. Неговата предшественичка имаше международни контакти. Лош знак е тази рокада, както е лош знак и смяната на шефа на полицията в Кюстендил. Лош знак е да се връщат на постовете им хора, замесени в контрабанда. Добър пример е новият шеф на Столична дирекция на МВР”, обясни бившият вътрешен министър.