Демерджиев проговори за Гешев: Гущерът си къса опашката!

Вътрешният министър отказа да коментира дали атентатът срещу Главния е инсценировка

Политика
21:36 - 12 Май 2023
7153
Демерджиев проговори за Гешев: Гущерът си къса опашката!

"От 2019 г. съм на мнение че, Иван Гешев не е подходящ за главен прокурор, продължавам да съм на същото мнение, но това, на което ставаме свидетели, прилича на късане на опашката на гущера. Това не е съдебна реформа", каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев в ефира на БНТ относно поисканата от ВСС оставка на главния прокурор.

Той сподели мнение, че конституционна реформа е затъване в блатото и че бил готов да спори като юрист, ако някой му каже, че само промени в конституцията могат да осигурят съдебната реформа.

Относно взрива до кортежа на Гешев, той не отговори дали смята, че взривът до кортежа на Иван Гешев е бил инсценировка, но трябвало да се проверят всички версии.

Прокуратурата не може да ми забрани да споделям информация извън кориците на досъдебното производство, каза той.

Проблемите започват от домашното възпитание и това в училище, което липсва. Всичко това, пренесено на път, когато водачът има един автомобил, тежащ 2-3 тона, води до смърт, която ни шокира, коментира той катастрофата преди дни, в която на пешеходна пътека загинаха младите Ани и Явор в София.

Случаят в Пловдив се проверява, обясни министърът, и обеща, че ако се установи, че наистина полицията е съблякла 400 души, ще вземе мерки.

Върнахме на пътя много повече полицаи, 200 от които в София. Обучени били и хиляди други, за да санкционират на пътя, но те нямали нужните автомобили и техника.

Стотици автомобили в момента се поръчват. Ние трябва първо да снаражим полицията, за да може тя да си изпълнява функциите.

Полицията не може да реши за няколко месеца, натрупани с години, обясни той за жертвите по пътя.

Според него обаче често цялата отговорност се прехвърля на полицията.

Полицията не е виновна, че не е работил светофара и че няма съответните знаци, които да намалят скоростта. Не можем да обезпечим всяко кръстовище с полиция, обясни министърът.

Демерджиев искал да знае кой и как е вземал пробите на Семерджиев.

Знам и твърдя, че има нарушения, каза Демерджиев.