Демерджиев се чуди: Как застрелваме хора, а труповете са на наша територия?

Границата се охранява по-добре след убийството на Петър Бъчваров, отчете МВР-шефът

Новини
10:21 - 07 Декември 2022
2352
Демерджиев се чуди: Как застрелваме хора, а труповете са на наша територия?

Много интересно как ние застрелваме хора, а труповете се намират от нашата страна на границата. Подобни коментари преминават рамките на добрия тон.

Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред БНТ по отношение репортажа на "Скай нюз" за прострелян мигрант от български граничари на 3 октомври, който излезе дни преди решението за Шенген, въпреки че българо-турска комисия категорично заключи, че не е стреляно от българска територия. Това потвърди и самия министър.

Ясно е разпоредено, че оръжие не може да се използва от българска към турска територия, за това сме се договорили двете държави, посочи Демерджиев и поясни, че оръжие се използва, когато бъде нападнат наш патрул на наша територия. В граничните полицаи преобладават стоп патрони, който има слабо пробивно действие и скъсена дистанция и изстрел с пистолет от такова разстояние, каквото описват в репортажа, не може да бъде възпроизведен и това трябва да го знаят експертите, ако има такива които ползват тази медия, заяви Демерджиев и допълни, че е разочарован от подобна манипулация в навечерието на решението за Шенген.

Според вътрешният министър трябва да има ясно изразена европейска и единна политика за това как трябва да се охраняват външните граници на ЕС, а такава няма. Преди няколко месеца започнах инициатива, да се създаде форум с държавите които охраняват външни граници, да се формулират ясни и единни критерии, посочва Демерджиев.

Той заяви, че България е поканила Австрия да организират съвместни патрули, но няма отговор засега. Поканихме я и да направим обиколки на българо-турската и българо-гръцката граница и съм изненадан, че все още не е променила решението си относно приемането ни в Шенген, тъй като бяха доволни и с добри отзиви, учуден е Демерджиев.

Нидерландия пък повдига съвсем други въпроси, а позицията се променя и еволюира, притеснен е вътрешният министър и посочи, че Нидерландия има претенции върху върховенството по правото и борбата с корупцията, че не са застъпени в достатъчна степен. Ние се опитахме да ги убедим с изслушване в комисиите в техния парламент, което премина много добре и депутатите казаха че ни подкрепят, но впоследствие г-н Рюте излезе с друга позиция, заяви Демерджиев.

Тази позиция не издържа и г-н Рюте поиска някой да му докаже, че не може да мине границата ни с 50 евро, припомни вътрешния министър. След това пък "Скай нюз" излизат с репортаж, че горките мигранти не могат да минат границата 8 пъти и затова се стреля по тях, посочи Демержиев и допълни, че не може да е съгласи с такива противоречиви изказвания.

Ние никога не сме използвали ЕС да решаваме наши си проблеми, заяви Демерджиев. В момента позицията на Европейската комисия и на 25 страни е ясна, други 2 държави решават свои проблеми чрез ветото си по приемането ни в Шенген, посочи вътрешният министър и допълни, че България ще преосмисли сериозно позиция си дали да не реагираме в подобна ситуация по подобен начин, след като това се превръща в тенденция за ЕС.

Относно критиките за ГКПП "Капитан Андреево" вътрешният министър посочи, че политиците трябва да боравят прецизно фактите и че е недопустимо да се правят внушения. По-добър контрол на граничния пункт, никога не е имало преди аз да стана министър, заяви Демерджиев.

След като убиха наш граничен полицай, граничарите охраняват по-добре, предприехме действия да се доставят нови дрехи, автомобили, бронежилетки, нови шипове да спиране, посочи вътрешният министър. Със синдикатите коментирахме какви нови мерки можем да предприемем и до края на тази седмица те трябва да отбележат какви проблеми виждат, заяви Демерджиев.

До момента, в който се попълни щата, ще се командироват служители от вътрешността на страната, посочи вътрешният министър и уточни, че трябва да се довърши и обезпечаването с надеждна техника защита на границата.

Системата на МВР е осакатена от политиците и аз апелирам всеки следващ министър много внимателно да подхожда към професионалните структури на МВР и да остави системата да се съвземе, да остави кадрите да изпълняват функциите си, призова Иван Демерджиев.