Демерджиев: Толкова много нередовни бюлетини като у нас, има само в Третия свят

Ако се спазят всички правила, машинното гласуване протича безпроблемно, посочи той

Политика
18:14 - 25 Септември 2023
1931
Демерджиев: Толкова много нередовни бюлетини като у нас, има само в Третия свят

Последните избори показаха, че машинното гласуване има своята безспорна значимост. Страшно моного нередовни бюлетини имаше при последното гласуване, защото отново бяха върнати хартиените бюлетини. Това трябва да бъде избегнато.

Това коментира пред бТВ бившият вътрешен министър Иван Демерджиев.

Впечатлението ми обаче за тези избори, които предстоят е, че и комисията, и правителството изостават с графика по необходимите действия, за да се обезпечи необходимата сигурност на вота, коментира той.

Ако се спазят всички правила и условия, машинното гласуване протича безпроблемно и гарантира обективни резултати, посочи той.

Надрасканите бюлетини и протоколи в такъв мащаб, какъвто е у нас, за съжаление, се наблюдава само в страни от Третия свят и това е резултат от престъпна дейност, която трябва да бъде преследвана по някакъв начин. За съжаление тя не започнва като престъпна дейност, а като изменения на правилата всеки път в изборния процес. Винаги преди избори се създават нови прави. Това е нещо, което не е добра практика, нещо, което да затрудни органите, които се борят с изборинте измами и нещо, което да подпомогне тези, които организират изборните измами, коментира той.