Демерджиев за войната по пътищата: Ще бъдат взети камери, които снима т на 360 градуса

Защо досега не са закупени?, попита вътрешният министър

Топ
14:14 - 12 Май 2023
1121
Демерджиев за войната по пътищата: Ще бъдат взети камери, които снимат на 360 градуса

Още 200 полицаи или 50 екипа ще има по пътищата на София. Това съобщи пред Столичния общински съвет вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев.

Забелязахме, че когато има допълнителни сили, рязко намаляват инцидентите, каза той. Той припомни, че вече не само пътните полицаи могат да съставят актове и фишове.

Каза, че ще бъдат взети камери, които снимат на 360 градуса, както за скорост, така и за други нарушения. Парите щели да дойдат от фонда за безопасност. Демерджиев се зачуди защо не са закупени преди, а голяма част от парите са отивали обратно в бюджета.

Очерта 2 основни проблема - пияните и дрогирани шофьори, и скоростта. С над 100% са се увеличили за 9-те месеца, откакто е на поста, заловените пияни и дрогирани водачи. Посочи, че те и преди са били толкова, но сега ги хващали.

Трябва да има зони в градовете, в които скоростта да се ограничи на 30 км/ч, изтъкна Демерджиев. Посочи, че в страната има хиляди камери и би било добре да се даде на МВР да ги ползва, но за целта трябвали законодателни промени.