Демографският срив спъва страните с развиващи се икономики

17:10 - 31 Май 2023
1406
Демографският срив спъва страните с развиващи се икономики

Спадът в растежа на работната сила и вероятното намаляване на населението в трудоспособна възраст ще се окажат спънка за страните с развиващи се икономики, които вече са изправени пред реалностите на затихващия икономически растеж.

Това заяви пред Ройтерс Амер Бисат, който е директор на централния отдел по въпросите на нововъзникващите пазари към американската финансова корпорация "БлекРок" (Blackrock)

Нарастването на населението в световен мащаб през последните пет десетилетия доведе до рязко увеличение на работната сила в много страни с развиващи се икономики, последвано от бързо повишаване на брутния им вътрешен продукт. Демографските показатели на тези държави обаче вече не са толкова благоприятни, отбелязва Бисат. 

Негативните демографски промени идват на фона на увеличаване на лихвените проценти в глобален мащаб и нарастващи нива на дълговете, които оказват натиск върху развиващите се страни.

На този фон за нововъзникващите пазари ще се окаже трудно да привлекат по-големи потоци от свежи капитали, е мнението на топ мениджъра. Той ръководи екип, който отговаря за инвестиции в размер на приблизително 35 милиарда долара в рамките на най-големия фонд в света за управление на активи, пише Ройтерс. 

"Икономическият ръст на развиващите се страни в един момент достигна до почти 8 на сто годишно преди финансовата криза, но по времето, когато пандемията от коронавирус удари света в началото на 2020 г., растежът им вече беше ограничен до малко над 3 на сто, отбелязва анализаторът. 

Той заяви това при представянето на най-новия доклад на "БлекРок" за перспективите пред инвеститорите, които участват на тези пазари. 

"Забавянето на икономическия растеж обхваща всички нововъзникващи пазари", се казва в доклада.

"Нашата оценка е, че през следващото десетилетие е по-вероятно да наблюдаваме постепенно влошаване (макар и слабо) на потенциала за икономически растеж на нововъзникващите пазари, отколкото да видим положителен обрат", отбелязват авторите на анализа.