Демокрацията отстъпва на авторитаризма

Хорат не вярват в честни избори и морала на политиците

Политика
14:55 - 03 Декември 2022
4027
Демокрацията отстъпва на авторитаризма

Демокрацията деградира в целия свят, защото хората губят вяра в легитимността на изборите и виждат налагането на ограничения върху свободата на изразяване наред с редица други проблеми.

Това се констатира в доклад на Международния институт за демокрация и подпомагане на изборите 
В документа се посочва, че упадъкът на демократичното управление се подхранва от усилията за подкопаване на достоверните резултати от изборите, широко разпространеното разочарование сред младите хора от политическите партии и техните недосегаеми лидери, както и от възхода на десния екстремизъм, който поляризира политиката. 

Базираната в Стокхолм организация изтъква в годишния си Глобален доклад за състоянието на демокрацията, че броят на страните, които се придвижват към авторитаризъм, е повече от два пъти по-голям от тези, които се придвижват към демокрация, и че авторитарните режими по света са задълбочили репресиите си, като 2021 г. е най-лошата година в историята по този показател. Авторитаризмът набира сила в страни като Афганистан, Беларус, Камбоджа, Коморските острови в Индийския океан и Никарагуа.

 
В доклада от 64 страници, който измерва демократичните резултати в 173 държави, се заключава, че напредъкът в рамките на демократично управляваните държави е спрял през последните пет години. 
В Европа демократичното управление в 17 държави е ерозирало през последните пет години, което е засегнало 46% от демокрациите с високи резултати, заяви се казва още в доклада. 
В САЩ заплахите за демокрацията продължават да съществуват след президентството на Доналд Тръмп, което се илюстрира от политическата парализа на Конгреса и отмяната на отдавна установени права, се посочва в документа.