Демократи притискат Байдън да напусне президентската надпревара

САЩ
11:26 - 08 Юли 2024
1126
Демократи притискат Байдън да напусне президентската надпревара

Броят на конгресмените от Демократическата партия, които апелират настоящият президент на САЩ Джо Байдън да се оттегли от надпреварата за втори мандат в Белия дом, се е увеличил на десет. Това съобщиха авторитетните издания „Ню Йорк Таймс“ и „Уолстрийт Джърнъл“.

След слабото си представяне в дебата срещу Доналд Тръмп на 27 юни, сред много демократи се надигнаха гласове, призоваващи 81-годишният държавен глава да се оттегли от президентската кампанията, въпреки че самият Байдън нееднократно заяви, че няма такова намерение. В скорошни свои изказвания той подчерта, че не само няма да се оттегли, но и „ще спечели втори мандат и ще докаже на всички, че е способен да води Америка“.

На среща между високопоставени фигури от Демократическата партия в Камарата на представителите някои от тях са изразили мнението си, че Байдън трябва да се откаже от кандидатурата си. Демократите, които подкрепят това предложение, вече са десет, посочва в-к „Уолстрийт Джърнъл“, позовавайки се на източници, които са присъствали на въпросната среща.

Сред демократите, които смятат, че Байдън трябва да се оттегли от надпреварата, са Джери Надлър и Джо Морели – конгресмени от Ню Йорк; както още Адам Смит от Вашингтон, Джим Хаймс от Кънектикът, Марк Такано от Калифорния и др.

В същото време обаче желаещите оттеглянето на номинацията на Джо Байдън нямат име, което да предложат за евентуален негов заместник.

Очаква се във вторник сутринта представители на Демократическата партия в Камарата на представителите да се съберат и да обсъдят бъдещето на Байдън.

Националният конгрес на Демократическата партия, на който партията планира официално да издигне Байдън за свой кандидат за президент, ще се проведе в Чикаго от 19 до 22 август, отбелязва „Уолстрийт Джърнъл“.