Демократична България скочи срещу Дани Каназирева

Призовават МС да отстрани назначената по-рано днес за областен управител на Пловдив

Новини
17:38 - 06 Ноември 2019
3499
Демократична България скочи срещу Дани Каназирева

Ръководството на Демократична България настоява Министерски съвет да отстрани назначената за Областен управител на Пловдив Дани Каназирева. Според тях е недопустимо недопустимо такъв отговорен пост да се предоставя в ръцете на политик с такава политическа история зад гърба си.

Публикуваме основните пунктове от писмото, изпратено до премиера и Министерски съвет. 

Историята на Дани Каназирева в местната политика е разказана накратко – с начало в ГЕРБ, през обвинения за прокарване влиянието на Георги Гергов, основаването на собствената й партия и накрая пак ГЕРБ.

От друга страна съвсем прясна е и безобразната манипулация на екзитполовете в изборния ден, поставяща я на второ място след водещия в прогнозите кандидат за кмет на Пловдив – Здравко Димитров. За същото е сезирана прокуратурата (отново според медии) и все още няма произнасяне.

Ние като граждани и политическа формация, които стоим зад искания за откритост и почтеност, сме отвратени от арогантността на поредните договорки на постове на тъмно:

Договорки, за които обществото разбира, след като същите вече са факт – на сайта на МС няма публикуван дневен ред за заседание за 06.11.2019г., а и според отразеното в медиите, дори да е имало дневен ред, назначаването й не е било включено в него;

Договорки за постове срещу безпринципна подкрепа – предателство спрямо гласоподавателите;

Договорки, завършващи с назначаването на компрометиран човек с неприключили проверки в прокуратурата на отговорен пост - едноличен орган на изпълнителната власт, в чиито правомощия е опазването на държавната собственост на територията на областта, контролирането на законосъобразността на актовете на общински съвет и кмет и много други.

Категорично заставаме зад позицията, че назначаването на Дани Каназирева за областен управител е недопустимо, недопустимо е такъв отговорен пост да се предоставя в ръцете на политик с такава политическа история зад гърба си. Призоваваме Министерски съвет да упражни правомощията си на решаващ орган и да отстрани Дани Каназирева от поста Областен управител на област Пловдив.