Демократите официално пратиха Байдън на битка с Тръмп

Републиканците губят Аризона и Пенсилвания засега

Свят
08:09 - 19 Август 2020
1683
Демократите официално пратиха Байдън на битка с Тръмп

Демократическата партия официално номинира бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън за свой кандидат за предстоящите президентски избори в страната, съобщава "Ройтерс". С издигнатата кандидатура демократите се надяват, че опустошената от пандемията страна ще бъде възстановена и ще се сложи край на хаоса в администрацията на Доналд Тръмп.

Байдън благодари на всички, подкрепили кандидатурата му, и заяви, че за него е чест да приеме номинацията. Гласуването се проведе виртуално заради пандемията. Представители на делегациите на американските щати и отвъдморските територии по ред обявяваха за кого са гласували техните делегати - за Байдън или за сенатор Бърни Сандърс, който беше основният съперник на Байдън във вътрешнопартийната борба, но се оттегли от надпреварата през април. Байдън получи общо над 3 550 гласа, а Сандърс - малко над 1150.

Това е ключов момент в кариерата на Байдън - той се е кандидатирал за президент още два пъти преди, а сега се е превърнал във въплъщението на отчаяното желание на демократите да свалят президента Доналд Тръмп на изборите през ноември, сочат световните агенции.

Байдън води с 7,6 пункта на национално ниво според предварителни проучвания, а също изпреварва републиканския си опонент в щатите Охайо, Мичиган, Невада, Уинсконсин, Минесота, Флорида, Пенсилвания и Аризона.

В негова подкрепа се изказаха двама бивши американски президенти - Бил Клинтън и Джими Картър.