Демократите опитват да променят Върховния съд на САЩ

Байдън все още не е дал отговор дали подкрепя увеличаването на броя на членовете на съда

Свят
12:49 - 15 Април 2021
1412
Демократите опитват да променят Върховния съд на САЩ

Демократите планират да внесат в Конгреса на САЩ законопроект за увеличаване на броя на съдиите от Върховния съд от 9 на 13, съобщи телевизионният оператор NBC, цитиран от ТАСС.

В Сената инициативата е от Ед Марки от Масачузетс, а в Камарата на представителите - от Джеролд Надлър от щата Ню Йорк. Както отбелязва NBC, приемането на законопроекта от Конгреса в близко бъдеще е малко вероятно, като се има предвид лекото доминиране на демократите в законодателната власт на САЩ.

По-рано през април президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за създаване на комисия, която да проучи възможността за реформа на Върховния съд, включително увеличаване на броя на членовете му.

Комисията, която американския президент обеща да създаде по време на предизборната кампания миналата година, ще включва 36 представители както на Демократическата партия, така и на Републиканската. Сред тях ще бъдат професори по право, експерти по конституционно право и бивши съдии. В продължение на шест месеца те ще изучават въпроси, свързани с реформата на най-висшия съдебен орган в страната. Комисията ще проведе публични изслушвания.

Членовете на партията на ръководителя на Белия дом, придържайки се към прогресивни възгледи, настояват за увеличаване на броя на членовете на Върховния съд. Сега шест от деветте членове на съда имат консервативни възгледи, които могат да попречат на управляващата Демократическа партия да изпълни дневния си ред.

Самият Байдън все още не е дал категоричен отговор дали подкрепя увеличаването на броя на членовете на съда.

Върховният съд на САЩ е най-висшият съд в страната. Неговата юрисдикция се определя от конституцията и политическите и правните прецеденти. Обикновено съдът действа като апелативен съд (той проверява решенията на по-долните съдилища, които все още не са влезли в сила), но понякога изпълнява и функциите на касация (проверява решенията, които вече са влезли в сила).

Върховният съд е най-висшият национален арбитър с правомощието да одобрява, изменя или отменя заповеди на по-ниски федерални съдилища и решения на всички други институции на федералното, щатското и общинското управление.

Съдиите заемат поста си доживотно, но могат да прекратят правомощията си по-рано или след доброволна оставка, или в резултат на импийчмънт за престъпления. Смята се, че тези назначения са най-дългосрочната и важна част от вътрешното политическо наследство на държавния глава. Ето защо президентите се опитват да не пропускат възможността да назначават своите поддръжници на свободните места и когато те бъдат одобрени в Сената на САЩ, се води ожесточена борба между партиите, понякога законодателите умишлено отлагат решението за предотвратяване на назначаването.

По време на президентството си Доналд Тръмп успя да прокара трима кандидати чрез Сената и да създаде консервативно мнозинство в съда за години напред (сега съотношението на консервативните и либералните съдии е 6: 3).