Демократите отново искат да свалят Доналд Тръмп

Засилва се натискът за започване на процедури за импийчмънт

Новини
11:16 - 22 Май 2019
1408
Демократите отново искат да свалят Доналд Тръмп

Представителката на демократите Александра Окасио-Кортес заяви, че е време лидерите на партията да разрешат започването на процес на импийчмънт срещу американския президент Доналд Тръмп, заявявайки, че възпрепятстването от страна на администрацията на надзорните усилия на депутатите не им оставя друг избор.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси досега се съпротивляваше на демократите да започнат процедури за импийчмънт, вместо това подкрепяше продължаващите разследвания на Тръмп и неговата администрация в многобройни комисии.

Все повече демократи открито обсъждат това, а либералите като Окасио-Кортес, засилват натиска.

"Мисля, че е време за нас поне да отворим запитване за импийчмънт ... нямаме избор, мисля, при този сценарий", каза Окасио-Кортес пред Камарата на представителите. Тя заяви, че докладът на специалния прокурор Робърт Мълър за намесата на Русия в кампанията от 2016 г. е описал доказателства за възпрепятстване на разследването от страна на изпълнителната власт, добавяйки, че докладът е посочил директно Конгреса като орган, който да предприеме съответните действия. Докладът на Робърт Мълър не обяви, че президентът е възпрепятствал правосъдието, но и не го оправда - поне според показаното публично.
"Достигнахме до момент, в който не можем дори да си вършим работата. И мисля, че е напълно уместно, като се има предвид това огромно количество доказателства и продължаващите действия от страна на изпълнителната власт, че ние упражняваме властта си като равноправни на правителството", каза още Окасио-Кортес.