Демонстрация във Виена срещу ветото за членство на България и Румъния в Шенген

Това съобщи българският евродепутат от "Обнови Европа" Илхан Кючюк

Актуални новини
09:56 - 04 Декември 2023
2375
Демонстрация във Виена срещу ветото за членство на България и Румъния в Шенген

Във Виена  ще се проведе демонстрация срещу австрийското вето върху членството на  България и Румъния в Шенген. Това съобщи българският евродепутат от "Обнови Европа" Илхан Кючюк, който ще се включи в протеста заедно с румънския си колега Влад Ботош и Хелмут Брандщетер от австрийската либерална партия NEOS. Демонстрацията ще бъде пред сградата на вътрешното министерство във Виена.

Кючюк обясни, че демонстрацията цели да покаже общо желание за пълна интеграция, единство и премахване на дискриминационните бариеШенгенри. "Не става въпрос само за Шенгенското пространство, а за признаване, уважение и спазване на принципите на равенство и солидарност в Европейския съюз и това е колективен глас, изискващ справедливост“, коментира Кючюк. 

"ДПС използва целия си политически арсенал - и вътрешнополитически, и външнополитически, за да убеди и партньори, и съюзници, но и тези, които казват "не", за присъединяването на България и Румъния в Шенген. В името на тази държавна цел сме мобилизирали всичко", каза Кючюк в интервю за предаването "Преди всички" по "Хоризонт". Според него това е натиск чрез публично говорене, което няма да създаде напрежение. 

"Не смятам, че една такава изява създава напрежение, точно обратното - възприемам я като допълнение на усилията на българската държава за реализирането на тази национална цел". 

По думите му българската и румънската позиции трябва да бъдат еднопосочни, директни и ясни. Според него разделението между двете държави не е в интерес на никой. 

Евродепутатът смята, че може да стигнем до ситуация, в която да избираме между частично приемане в Шенген или последващо отлагане. Ако се случи първото, трябва да внимаваме за две неща - да не ни поставят допълнителни условия, както и да има ясен краен срок, който да каже кога България ще влезе пълноправно в Шенгенското пространство, предупреди той.

Ако искаме да постигнем целите, страната ни има нужда от лидерство, категоричен е Илхан Кючюк.