Ден 22 на протеста: Сготвиха омлет пред МС (СНИМКИ)

Политика
21:01 - 30 Юли 2020
4883
Ден 22 на протеста: Сготвиха омлет пред МС (СНИМКИ)

В 22-ия ден на протеста срещу правителството яйца и домати отново полетяха малко след 20 часа днес към сградата на Министерския съвет. По думите на недоволните от кабинета на Бойко Борисов това е техният омлет за правителството.

След края на работния ден все повече хора се присъединяват към протеста, който от вчера е обявен от организаторите за национален. Протестът засега протича мирно. Събрали са се хора от различни възрасти. Повечето са развели националния флаг.

"Хиляди хора излязоха в цялата страна и блокират пътища, нека да им ръкопляскаме, че създават желания от нас хаос. Ще продължим така и ще блокираме цялата страна." С тези думи се обърна към протестиращите проф. Велислав Минеков от микрофона на импровизираната сцена на "Триъгълника на властта".

С култовото парче на "Ахат" "Черната овца" бе озвучен 22-ият ден от протестите. Хиляди се събраха и затвориха отново триъгълника на властта в столицата с викове "Оставка". От озвучителна уредба ехтят призиви "Бойко, чао", песни на "Пинк Флойд", както и знакови песни от зората на демокрацията. Според организаторите по улиците на София протестират над 120 000 души.

Движението в центъра на София е спряно през целия ден. Срещу сградата на Министерския съвет, на Орлов мост, както и на кръстовището пред Софийския университет има разпънати няколко палатки, шатри, протестиращите са донесли чадъри, дюшеци, шезлонги, кърпи, като идеята е плажът да бъде пренесен на жълтите павета.

Засега през блокираните кръстовища не се пропускат коли, само линейки и пожарни. Създадена е организация за придвижването на градския транспорт на Орлов мост. 9 автобусни и 4 тролейбусни линии промениха маршрута си.

Тролеите и автобусите, идващи от Младост, обръщат на "Орлов мост", а тези, които се движат по канала обръщат при Националния стадион и Военната академия. По бул. "Васил Левски" движението върви без проблем, метрото също работи без прекъсване.

"Блокадите ескалират. Събираме още доброволци за всички блокади, които са в София и страната и продължаваме. Свободата иска жертви. Хората, които отиват на работа, трябва да платят и те цената си. И да, ако това е дребно неудобство или по-голямо неудобство, то всеки трябва да направи нещо. Темата за разделението е удобна за тези, които искат да ни разделят. Е, ние сме заедно, ще се разделим някой ден като имаме възможност за честни и свободни избори", заяви един от организаторите - адвокат Николай Хаджигенов.


Снимки: БНТ