ДЕН 36: Блокираха 4 кръстовища (НА ЖИВО)

Протестиращи вдигат палатков лагер и пред Румънското посолство, движението в София е в колапс

Топ
21:44 - 13 Август 2020
6616
ДЕН 36: Блокираха 4 кръстовища (НА ЖИВО)

36-ия ден от протеста с искане за оставка на премиера Бойко Борисов мина под знака на разделение между лагерите на бунта. Докато т.нар. "Отровно трио" бе изтласкано от Орлов мост, палатковият лагер пред Министерския съвет остана по-рехав от останалите.

Демонстранти блокираха три от ключовите столични кръстовища, а малко след 21,30 часа и четвърто "падна" под действията им - това при Румънското посолство. Така трафикът в столицата е почти напълно задръстен, а протестърите се канят да издигнат палатки и на алея "Яворов". 

По-рано пък в импровизирано гласуване под прозорците на Министерския съвет те вдигнаха ръка единодушно за оставката на Борисов. 

"Време е да си върнем открадната държава от корумпираната шайка идиоти. Ще потърсим обяснения", каза в началото на днешния протест скулпторът проф. Велислав Минеков Той обяви, че изборите, след които стана факт правителството, са манипулирани. Той допълни, че Борисов няма да прави повече избори. Минеков призова хората да започнат традиционното си шествие, което този път да стигне до румънското посолство.

Протести имаше и на други места в страната. Недоволни от управлението граждани протестират край ГКПП "Дунав мост" в Русе. Хората се събраха на кръговото кръстовище и скандираха: "Оставка! Веднага!", "Всеки ден ще е така до оставката".

Протестиращи блокираха Аспарухов мост във Варна, предаде БНР. Преди това шествието мина през центъра на града, а начело бяха плакатът "Държавата е в ремонт" и националният трибагреник. Мостът, по който минава трафикът към Бургас и варненския район "Аспарухово" остана затворен около половин час, съобщи БТА.

С шествие продължава протестът в Пловдив. В 19 часа близо 1000 се събраха на площад "Съединение" и разпънаха националното знаме пред паметника.