Ден 60: Битката продължава - протести и контрапротести

Новини
19:42 - 06 Септември 2020
5196
Ден 60: Битката продължава - протести и контрапротести

Недоволство срещу кабинета и главния прокурор продължава и в празничния ден. Протести и контрапротести бележат Съединението. Големите чествания на празника днес са в Пловдив. Очаква се там редица политици да се съберат на едно място тази вечер.

В центъра на града полицията е обградила района, в който 80 доброволци от Комитет "Родолюбие" ще пресъздадат моменти от 6-ти септември 1885 г. На метри оттам се очаква да протече и антиправителствен протест под надслов "Национален поход за съединение". Двама от членовете на Отровното трио са Под тепетата, за да се включат в протеста.

На площад "Съединение" ще има тържествената заря-проверка, а президентът Румен Радев ще произнесе слово. Всички граждани, които искат да присъстват на тържествената заря-проверка ще трябва да преминат през три пункта, на които ще бъдат проверени за оръжие и опасни предмети.

В центъра на София също се събират хора за протест, ден 60-ти. Множеството продължава да се увеличава и да скандира: "Оставка!"

В столицата има и контрапротест - хората са обединени под надслов "Граждански патрул "Ситняково".

На място те попълват анкета и подписка, която ще внесат в прокуратурата. В нея те настояват хората, които са инициирали агресивни действия на 2-ри септември, както и тези, които призовават към по-агресивни действия да бъдат установени и към тях да бъдат предприети съответните мерки.

През целия ден нямаше блокади на кръстовища. Тази вечер по време на тържественото честване на Съединението в Пловдив недоволни граждани се събраха също на антиправителствен протест.

Тази вечер имаше контрапротест пред НДК, който се проведе под надслов „Подкрепа за българската полиция”. Контрапротестиращите събираха подписи с искане за съдебна отговорност на подбудителите към бунтове, въстание и гражданска война. Гражданите бяха издигнали и плакати, на които пишеше: „Не на омразата и разединението. Една България – единен български народ”.