Ден на траур в Косово в памет на полицая, загинал при престрелка с етнически сърби

Свят
18:21 - 25 Септември 2023
1873
Ден на траур в Косово в памет на полицая, загинал при престрелка с етнически сърби

Ден на национален траур в Косово в памет на косовския полицай, който загина вчера до населеното с етнически сърби село Банска в северната част на страната. 4-ма души загинаха при престрелка между косовски полицаи и въоръжени етнически сърби, последва мащабна полицейска операция в близост до сръбската граница.

Прищина и Белград се обвиняват взаимно за ескалацията. Косовските власти съобщиха, че шестима от заподозрените нападатели са преминали на сръбска територия и поискаха да бъдат предадени на органите в Прищина.

След месеци на постоянно влошаващи се отношения между Белград и Прищина, напрежението ескалира. Край Банска - село с етнически сърби в Северно Косово. В нощта срещу неделя при нападение срещу полицейски патрул е бил убит косовски полицай. Въоръжените мъже избягали и се укрили в манастир. Според законите на Косово, полицията не може да влиза в православни храмове без разрешението на Сръбската църква.

"Има най-малко 30 въоръжени хора, професионалисти, военни или полицаи, които са обкръжени от нашите полицейски сили", каза премиерът на Косово Албин Курти.

Обсадата на манастира продължила часове. При престрелката косовските полицаи убили трима души. Премиерът на Косово нарече атаката срещу полицейския патрул терористично нападение и обвини Сърбия, че подкрепя въоръжените нападатели.

Властите в Белград отхвърлиха обвиненията. Сръбският президент осъди убийството на полицая, но заяви, че властите в Прищина носят отговорност за смъртта на убитите в манастира.

Отново напрежение между Белград и Прищина - четирима загинаха при сблъсъци в Северно Косово

"Напълно обкръжени, те бяха брутално нападнати. По наша информация са убити трима сърби от Косово и Метохия. Били са убити от снайперист. Стреляли са от голямо разстояние без да е необходимо да бъдат убити", заяви Александър Вучич, президент на Сърбия.

И днес граничните пунктове между Сърбия и Косово остават затворени. А сдобряването между Белград и Прищина изглежда все по-невъзможно. Сръбският президент заяви, че страната му никога няма да признае независимостта на Косово, "независимо на какъв натиск бъде подложена".

Случилото се край Банска е от най-големите ескалации на напрежение в Северно Косово от години.