Ден след трагедията на косъм от нов сблъсък - между влак и комбайн

Новини
21:30 - 09 Юни 2022
5512
Ден след трагедията на косъм от нов сблъсък - между влак и комбайн

На косъм от нов инцидент с влак - в деня след тежката катастрофа е предотвратен нов сблъсък.

С над 30 години стаж в системата Христо Христов разказва пред Би Ти Ви, че теренът в района на катастрофата не позволява висока скорост. Според машиниста колегите му са направили всичко по силите си - спирачният път на такъв влак е поне 400 метра.

"Познавам ги и двамата. Опитът си го имат. 30 години да караш влак - няма как да нямаш опит. Много криви има в района и затова скоростта е по-ниска. Благодарение на тази скорост няма жертви и сред пътниците", каза Христов.

Той заяви, че само ден след трагичния инцидент в района е имало подобен случай - комбайн, минал пред бърз влак въпреки сигнализацията. Илко Вълчев, който е бил кантонер на злополучния участък в продължение на 6 години, потвърждава.

„И бариера да има, оня си заобикаля оттам и си минава. Не искам да говоря против шофьорите, но съм свидетел как камионът минава и влакът минава след него веднага", обясни Вълчев.

И двамата отчитат буйната растителност в района като пречка. От Железопътна инфраструктура отричат.

„Миналият месец е почистван. Планираме сега да направим една извънредна профилактика, където все пак пролетта избуяват малко повече. През миналата година е открит временен прелез, който е предназначен само за автомобили от кариерата", каза инж. Кирил Костадинов, главен ревизор по безопасността в НКЖИ.

От железопътната инфраструктура казват, че ще изискат комисия да прецени дали на мястото на инцидента има нужда от бариера. Междувременно продължава разследването на тежки инцидент край гара „Орeшец“, при който загинаха трима души.

А днес точно в 14 часа, със звуков сигнал машинисти почетоха паметта на загиналите им колеги.