Деница Сачева: 2426 души от чужбина са се регистрирали в бюрата по труда

91 000 са останалите без работа от началото на пандемията, обяви социалният министър

У нас
19:32 - 03 Май 2020
4575
Деница Сачева: 2426 души от чужбина са се регистрирали в бюрата по труда

Мерките, които предложихме във връзка с възникналата пандемия от коронавирус дадоха добър резултат. На първо място можем да отбележим, че сме от държавите с най-малко жертви. Това съобщи в предаването на Канал 3 "Беновска пита" Деница Сачева, министър на труда и социалната политика. 

"Това което се случва по отношение на опозицията е, че г-жа Нинова залага на прескоференциите, за да изрази какво мисли, ние свикваме такива само след като сме свършили работа." 

"Общата цел е да запазим здравето и живота на хората, както на гражданите така и на медиците. Голямата цел е да останем живи, от една страна мерките да не са толкова строги, да не се излиза както в други държави само със смс, от друга, ако се влошат нещата, тези мерки ще се променят."

"Един от големите въпроси в момента е дали да се отворят детските градини, ние сме си дали малко време за крайното решение. Германия ги отваря на 6 май, нека видим какво ще се случи там, какво ще предложат другите, за да видим как да действаме тук", посочи Сачева. 

"Мерките, които сме предприели в тази насока е да подпомогнем майките, които се налага да гледат децата си. Подпомагаме ги с еднократна помощ от 375 лв., както и неплатен отпуск, който се води за стаж и не се налага да се плащат осигуровки. Тези хора могат да се възползват и от възможността за безлихвени кредити. Ще работим още върху възможността да подпомогнем майките.", допълни тя.

Сачева коментира и ситуацията в домовете за стари хора.

"Още в самото начало забранихме посещенията в тези домове, подсигурихме предпазни средства, започва и масов скриниг на обслужващия персонал. Ще тестваме 16-17 хиляди хора."

"Нетно 91 000 души са останали без работа от началото на пандемията. На около 20 000 сме намерили работа. Смятам, че мярката 60 към 40 е ефективна и успяхме да запазим заетостта. 123 000 човека се възползват от тази мярка и смятам, че успяхме да запазим заетостта. Не е вярно, че тази мярка обхваща само определени структури, вярно е, че помага.", подчерта Сачева. 

2426 души от чужбина пък са се регистрирали в бюрата по труда, допълни тя.