Деница Сачева: ГЕРБ няма покана за преговори

Политика
08:24 - 22 Юли 2021
2983
Деница Сачева: ГЕРБ няма покана за преговори

ГЕРБ не е получавала покана за разговори от страна на ИТН, каквото е била отправена към БСП и двете т.нар. протестни партии.

Това потвърди тази сутрин пред Би Ти Ви Деница Сачева, която е член на ръководството на партията.

Отричането на ГЕРБ означава да отричаш хората, които гласуват за нас. Не можеш да ги нарича терористи. А и при толкова малка разлика в изборните резултати няма нужда от такава стигматизация, коментира тя.

"Не се усещаме в изолация при положение, че голяма част от политиките, които се провеждат и в момента, са наши политики. Всички съзнателно се опитват да обръщат гръб на успехите ни, като преиначават нещата. Програмата 60/40 остава, планът за възстановяване е надграден, а не тотално променят. Удобно е да се забравят. Нека има и критики, но и признание какви реално са нещата", каза още бившата социална министърка.

Сачева обеща да са конструктивна опозиция. Ако има добри идеи, ще ги подкрепят. Внесените вчера законопроекти в социалната сфера обаче са популистки. А "див популизъм" е внесеният от Манолова вариант за преизчисление на пенсиите, с които щели да се вдигнат с 30%, но не на всички, коментира бившата социална министърка.

7 млрд. в следващите години би струвало преизчисление на пенсиите на база актуален осигурителен доход, посочи Сачева. 

Първо трябва да видим политиките, после да преценим отношението си към евентуален бъдещ кабинет, каза Сачева в отговор на въпрос би ли хареса правителство, в което останат служебните министри от икономическия екип. Смущаващи са идеите на наминираните от Станислав Трифонов като приватизация на ББР, намаляване на данъци, а нулев бюджетен дефицит и пр., посочи Сачева.

Тя отново заяви, че ГЕРБ ще върне мандата веднага, ако й бъде връчен такъв.

ГЕРБ ще участва в новата комисия по ревизия на предишните управления, която се очаква днес да бъде излъчена от парламента. Очаква се тя отново да бъде оглавена от Мая Манолова, както в 45-ото НС.