Деница Сачева: Насилието на протестите трябва да се разследва двустранно

Не е вярно, че е имало инструкции към полицаите, твърди депутатът от ГЕРБ

Новини
12:02 - 15 Август 2021
4732
Деница Сачева: Насилието на протестите трябва да се разследва двустранно

"Категорично не е вярно, че е имало инструкции към полицаите. Казвам го като човек, който е участвал във всички заседания на МС по онова време. Точно обратното. И премиерът г-н Борисов, и министрите са били категорично против да се проявява каквато и да било форма на насилие", заяви бившият социален министър и настоящ депутат от ГЕРБ Деница Сачева по повод скандалните кадри на полицейско насилие от протестите през миналата година.

"Всички политически действия са били насочени към това да няма насилие. И до днес може да видите пред МС палатки на протестиращи хора", добави тя.

"Изразявам искрено съжаление за това, което се вижда на кадрите и най-искрени съчувствия към пострадалите и техните близки. Още в петък имахме политическа позиция до медиите, че не можем по никакъв начин да толерираме това длъжностни лица да упражняват насилие", добави Сачева.

"Насилието не може да бъде делено на приемливо или неприемливо. Насилието е неприемливо точно толкова, когато става за тези млади хора и за ранените полицаи. Ако се разследва насилието на протестите, то трябва да се разследва двустранно, а не едностранно", каза още Сачева.

6 наказани полицаи имат последно предупреждение за уволнение, а един не може да бъде повишаван в рамките на 3 години, обясни Сачева и добави, че всички наказани полицаи са обжалвали своите наказания, но Софийският административен съд е потвърдил наказанията, а записите са предоставени на столичната прокуратура.

"В момента отново се опитваме да разделим обществото. Отново се опитваме да напълним обществото с омраза. Защо не показваме и другите кадри, които показват насилие и от другата страна? Защо не говорим за това, че протестите бяха 120 дни, а само в един бяха нарушени правата на протестиращи.

Трябва да бъдем обективни и да гледаме всичко това и с полицаите. Те бяха заплашвани с коктейли Молотов, със слама, за да бъдат запалени, бяха хвърляни по тях камъни, умряла риба и какво ли още не. Истината има две страни", посочи пред Нова телевизия Сачева.

Според нея персонално полицаите трябва да бъдат наказани за действията си, а не министри и ръководители на МВР.

"Не може да се носи отговорност за нещо, което няма отношение. По никакъв начин да не се отговаря на политически провокации", добави тя.

"Трябва ли да носят отговорност колегите Терзийски и Младенов за това, че опазиха гражданския мир през всичките тези 120 дни. Това, че се е случила тази случка, която трябва да бъде осъдена, не означава, че трябва да не обърнем внимание на останалите 120 дни, в които гражданите бяха добре пазени", обясни Деница Сачева.

Тя обясни, че ГЕРБ ще участва в извънредното парламентарно заседание във вторник и в него ще участват Терзийски и Маринов. В Консултативния съвет по национална сигурност при президента в понеделник пък ще участва председателката на ПГ на ГЕРБ Десилава Атанасова.

Категорично е решението на ГЕРБ третият мандат да бъде върнат, а Сачева не е говорила с Борисов дали влиза в състава на проекто-кабинета, който ще бъде представен пред президентството, преди получаването на втория мандат.

"Отговорност за създалата се патова ситуация трябва да се носи от президента Румен Радев и от Станислав Трифонов като лидер на първата политическа сила. Така че те трябва да вземат решение за това как ще се изкара зимата, какво ще стане с високите цени на тока, на ковид кризата и т.н.

Отговорността трябва да се носи от тези, които направиха така, че да няма път напред", каза още Сачева.

Няма вариант, в който ГЕРБ да подкрепи служебния кабинет, категорична бе тя В него има министри с компроментирани решения, каза още Сачева, като посочи служебния икономически министър Кирил Петков. Той бил с двойно гражданство, като жител на Канада, когато е заемал поста на министър и не е получил документ от страната, че се е отказал от второто си гражданство.

От ГЕРБ не биха подкрепили актуализацията на бюджета, предложена от служебното правителство, каза още Сачева.

"В нея се предлагат стратегически неща. Частта за пенсиите не засяга само бюджета за 2021 г., а касае бюджетите до 2024 г., защото вдигането на индивидуалния коефициент е нещо, което ще продължи от тук насетне. Ние не искаме да има вдигане на данъците, а всъщност това е, което се предлага. Не сме сигурни какви ще бъдат приходите, а и не става ясно каква ще е тази актуализация.

Най-вероятно ще трябва да има увеличение на данъците. В тази актуализация се предвижда, че евентуално ще дойдат 413 млн. лв. от плана за възстановяване и устойчивост, а служебният кабинет казва, че няма да го внесе, защото няма нужните правомощия да предопредели каква ще бъде политиката в енергетиката и съдебната реформа", каза бившата социална министърка.

От ГЕРБ подрепят до края на кризата да се дават по 50 лв. на пенсионерите. "Няма как да са заложени бомби. Заложил сме средства до 30 септември за здравните специалисти и медицинската помощ", допълни тя.

"Актуализацията на бюдежта се отхвърля от съсловни организации. Готови сме да обсъждаме и подкрепим работещи варианти и решения. Актуализацията на бюджета не е решение на проблемите в момента", каза още Сачева и добави, че България не е готова за жена президент.
"Президентската институция е върховен миротворец, а не върховен главнокомандващ", обясни тя по повод бъдещото предложение на ГЕРБ за президентските избори. Името обаче все още не било ясно.