Деница Сачева става социален министър?

Синдикатите: Бисер Петков стана "курбан" заради напрежението след местните избори

Актуални новини
11:30 - 30 Ноември 2019
6543
Деница Сачева става социален министър?

Две дами се спрягат за вакантния пост на социалния министър - това са заместник-министърът на образованието Деница Сачева и заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Според председателя на синдиката КТ "Подкрепа" Димитър Манолов най-вероятно Сачева ще заеме поста на Бисер Петков, който вчера подаде оставка по искане на премиера Бойко Борисов. Във вторник се събира коалиционният съвет, който ще реши дали да има рокади в правителството.

Деница Сачева беше заместник социален министър от 2016 до април 2017, като голяма част от кариерата й е преминала в Министерство на труда и социалната политика.

Зорница Русинова вече беше социален министър в периода май 2016 - януари 2017 г. От май 2017 до настоящия момент тя е заместник-министър на труда и социалната политика.

Сегашният заместник социален министър също е спрягана за поста на подалия оставка Бисер Петков

Оставката на Бисер Петков изненада и синдикатите, и работодателите. Димитър Манолов се опита да обясни оттеглянето на социалния министър в „по-широк политически контекст”. Според него е било нормално да има напрежение след местните избори и някой да „даде фира” и да стане „курбан”.

 В случая това е Бисер Петков, макар че регионалният министър Петя Аврамова също е бил на мушка и е било „по-логично” да се оттегли заради режима на водата в Перник. Министър Аврамова обаче има по-голямо политическо значение от Петков, смята Манолов.

Димитър Манолов


Зам.-председателят на Българска стопанска камара Димитър Бранков отбеляза, че е имало много проблеми с трудовото законодателство като този с болничните, но не смята, че това е било причината Бисер Петков да подаде оставка. Според Бранков досегашният социален министър не е виновен за провала на мерките в тази област.

„Бисер Петков имаше много душмани в правителството и в министерството”, заяви председателят на КТ „Подкрепа”, който отбеляза, че е нормално да има напрежение между социалния и финансовия министър, защото единият „държи баницата”, а другият иска да я раздава.

Димитър Бранков

Работодатели и синдикати в лицето на Димитър Бранков и Димитър Манолов дадоха много висока оценка на Бисер Петков като министър – над 5 по шестобалната система.