Деница Сачева : Трябва регламент и карта за социалните услуги

Социалният министър обсъди спорния закон с духовници от Светия Синод

Актуални новини
17:31 - 13 Декември 2019
1653
Деница Сачева: Трябва регламент и карта за социалните услуги

Необходимо да се изготви регламент и карта на пазара на социалните услуги, за да бъде повишено качеството им. Това заяви социалният министър Деница Сачева по време на срещата си с митрополити на Светия Синод. По думите ѝ има нужда и от повишаване на квалификацията и допълнително мотивиране на социалните работници.

Сачева се срещна с Техни Високопреосвещенства Ловчанския митрополит Гавриил, Варненския и Великопреславския митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим, Врачанския митрополит Григорий, Видинския митрополит Даниил, Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим.

Целта на визитата ѝ в Синода беше да запознае Българската православна църква със Закона за социалните услуги. Двете страни обсъдиха основните принципи, залегнали в нормативния акт, а Сачева увери духовниците, че той няма за цел да регламентира незаконни и необосновани намеси в семействата, провеждане на антисемейни политики или отнемане на деца от техните родители.

Представителите на Светия Синод подкрепиха отлагането на Закона за социалните услуги, с което ще се даде време за диалог по конкретните текстове и настояха Българската православна църква да участва в обсъждането им.