Деница Сачева за старите си критики срещу ГЕРБ: Не съм се обърнала на 180 градуса

Политика
16:30 - 12 Август 2020
3788
Деница Сачева за старите си критики срещу ГЕРБ: Не съм се обърнала на 180 градуса

"Не съм се обърнала на 180 градуса. Всяко мое изказване има конкретен повод и причина, не се отричам от думите си." Това заяви в сряда пред "Свободна Европа" министърката на труда и социалната политика Деница Сачева по повод на циркулиращи в интернет пространството нейни цитати от 2013 г., когато остро критикува ГЕРБ за корупционни практики в цялата страна. 

Става дума за нейни реплики от 23 април на 2013 г. в Хасково. Тогава Сачева е кандидат за депутат от ДСБ и на предизборна среща говори за тежка корупция на местните структури на ГЕРБ, твърди, че "така наречената подкрепа за ГЕРБ се основава на страх от репресии" и обяснява, че "те - герберастите" са същите като комунистите. Днес обаче Сачева обясни, че всичко било по конректен повод и хората, за които тогава говорела, вече не били в ГЕРБ.

Тогава тя беше попитана какво ще каже за следния свой цитат - "България страда, заради 500 души, които са превърнали мафията в централизирана". Въпросът беше всичките тези 500 човека ли са напуснали ГЕРБ. Сачева обясни: "Факт, че всеки сигнал за корупция в ГЕРБ е бил разглеждан и винаги е имало последствия и е имало разследвания. Няма такава практика в никоя друга партия. Въпросът е дали си спомняме и думите на тези хора, които сега ме критикуват за моите думи, какво казваха те тогава. Парадоксално е, че тези, които тогава бяха убедени, че ГЕРБ трябва да управлява, сега твърдят друго", каза Сачева, но без да уточнява какви са точно тези хора и какво общо имат те с нейната рязка промяна на позицията.

Министърката на труда и социалната политика коментира и излезлите записи, за които се твърди, че са на премиера Борисов. "Няма двоен стандарт и при премиера, защото ние се намираме в състояние да си даваме сметка, че излизат записи само за Бойко Борисов. За кой друг политик излизат записи? Факт е, че се води битка с контрабандата, с олигархията. Вече сме в чакалнята на еврозоната, вече няма как незаконни пари да се въртят в България. Подобни политики не биха ги оставили без последствия.", каза тя.

Що се отнася до снимките от спалнята на Борисов, Сачева обясни, че да има пистолет до леглото на премиера, в разрез с всички разпореждания на законите, не било нищо шокиращо. "За вас днес ли става известен факта, че Борисов беше главен секретар на МВР и е разследвал престъпления. Той ли е единственият мъж с пистолет в България?", попита тя.

Сачева сподели и че тя и нейни колеги получавали заплахи, спомена на няколко пъти издигнатите "бесилки" на протестите.