Деница Желева е нежното острие на Борисов за външна политика

Шефката на кабинета на премиера го съветва по стратегическите въпроси и реториката в Брюксел

Политика
11:30 - 24 Юли 2020
17366
Деница Желева е нежното острие на Борисов за външна политика

Началникът на кабинета на премиера Бойко Борисов Деница Желева го прати в карантина заради положителен тест за коронавируса, но малцина знаят кой се крие зад това име. Наричат я острието на министър-председателя за външната политика и макар да е крехка като врабче на външен вид, Желева е ястреба в преговорите, които той води навън, включително последно по Многогодишната финансова рамка на ЕС, за която той договори 29 млрд. евро за България до 2027 г. 

Желева стана шеф на кабинета му миналата година, след като дотогавашната му топ съветничка Румяна Бъчварова стана посланик на страната ни в Израел. Биографията на красивата брюнетка е особено впечатляваща - през 2009 година се дипломира като магистьр едновременно по Скандинавистика, Американистика и Икономическа психология в Рейнския университет „Фридрих Вилхелм” в Бон. През годините изкарва основен дипломатически курс към Дипломатически институт към Министерство на външните работи, а след това и международен дипломатически курс в Дипломатическата академия на Федералното министерство на външните работи на Германия.

Тя е повече от 10 години част от екипа на министър-председателя Бойко Борисов, като той я наема още през първия си мандат. Само на 36 години тя има записани и няколко години във фондация „Конрад Аденауер”. Там работи в медийната програма за Югоизточна Европа като координатор проекти за България и Югоизточна Европа.

Бургазлийката е и едно от основните лица, организирали стриктното ни първо европредседателство, което мнозина лидери на Стария континент определиха като успешно. 

Снимка: Сп. "Дипломатически спектър"