Денислава Глушкова е на финал в Созопол

Тенис
15:47 - 08 Октомври 2022
2272
Денислава Глушкова е на финал в Созопол

Денислава Глушкова ще бъде единствената представителка на България в заключителните срещи на турнира по тенис на твърда настилка в Созопол. В полуфиналите при дамите Глушкова водеше с 6:4. 2:1 на Ребека Щолмар, когато унгарката реши да се откаже.

18-годишната Глушкова, която е извън първите 1000 на ранглистата на УТА и досега никога не е печелила титла от турнир на ITF, ще срещне във финала световната номер 364 Мария Бондаренко. Рускинята се наложи в другия полуфинал над българката Гергана Топалова със 7:6(2), 7:6(1).

Топалова водеше с пробив и в двата сета, като в първия имаше и няколко сетбола, но така и не успя да реализира нито един от тях. В крайна сметка и двата сета бяха решени чрез тайбрек, в който Бондаренко показа много по-солидна игра.

При мъжете финалът ще бъде без българско участие, след като за него се класираха румънецът Себастиан Джима и полякът Макс Касниковски.

В ранния полуфинал Джима победи с 6:3, 4:6, 6:3 българина Александър Донски. Двубоят продължи два часа и 20 минути и бе много напрегнат, но в крайна сметка отиде в актива на седмия в схемата Джима.

Във втория полуфинал в изцяло полски сблъсък Касниковски спечели с 6:3, 6:3 срещу Яша Шайрих.

Наградният фонд на турнира при мъжете е 15 000 долара, докато при жените е 25 000 долара.

Янаки Милев и Пьотр Нестеров загубиха финала на двойки на турнира по тенис на твърда настилка в Созопол с награден фонд от 15 000 долара.

В спора за титлата младите български таланти отстъпиха с 3:6, 5:7 на поляците Макс Касниковски и Олаф Печковски след час и 19 минути игра.

Милев и Нестеров, които през миналата седмица достигнаха до втория кръг на турнира от сериите АТП 250 в София, изиграха целия първи сет от позицията на догонващи в резултата, след като бяха пробити още във втория гейм и се оказаха с изоставане от 0:3 в самото начало.

Ситуацията на корта се промени в полза на българската двойка във втория сет, в който Милев и Нестеров поведоха с 4:2 гейма. Те обаче допуснаха връщане на пробива още в следващия гейм. Последната възможност за представителите на домакините да пратят мача в дълъг тайбрек, когато при резултат 5:4 в тяхна полза те водеха с 30-0 на сервис на съперника, но Касниковски и Печковски спечелиха 12 от следващите 16 разигравания, което им осигури и спечелването на мача, а с това и титлата.

Във финала при женските двойки титлата спечелиха поставените под номер 1 в схемата Ирина Хромачова (Русия) и Елена Малигина (Естония), които надделяха със 7:6(3), 6:2 над Илона Гиороайе (Румъния) и Ребека Щолмар (Унгария).