Денков: Ако бяхме като ГЕРБ, сега щях да съм вицепремиер

Любопитен съм кои партии няма да гласуват за пенсиите и кои искат тези 100 милиона да бъдат откраднати, заяви академикът

Новини
18:50 - 14 Май 2024
3720
Денков: Ако бяхме като ГЕРБ, сега щях да съм вицепремиер

"Днес, правилно, управляващите в този момент дадоха заден ход и поправиха това, което обявиха миналия петък. Чакахме три дни. Нямаше реакция. В неделя казахме, че това е абсолютно неприемливо: да се намаляват пенсиите на пенсионерите. Радваме се, че разбраха грешката си и я поправиха", каза преди среща с граждани в Шумен акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната".

"Законовото изискване е, че имаме швейцарско правило, но инфлацията, която се взема за него, е тази, която е била по време подготовката на бюджета. Няма никаква причина тези 11% да се променят на 10%. Ръководството на НОИ знае това чудесно. От една страна дадоха 50 милиона лева уж като грижа за пенсионерите по Великден, и то само за част от тях, след което се опитаха да приберат 100 милиона лева с този трик", добави той.

"По същия начин очакваме да се случи и с тока. Няма да им позволим – няма никаква причина да се вдига тока. Пари за Фонда за енергийна сигурност има. Това е вторият пример, в който номера им не минава. Третият им номер, който няма да мине, е с управителя на Здравната каса.

"Видяхте, че днес е заведено дело в Конституционния съд за нещо, което беше напълно ясно, когато беше гласувано в Народното събрание, че е против правилата на Конституцията. Това ще бъде стилът оттук-нататък - като се направи някоя глупост, в повечето случаи е пределно ясно за какво става въпрос – едни пари да се приберат или едни наши хора да се сложат на съответното място, ще реагираме бързо и ясно така, че да се поправят и да не се случват безобразия", коментира акад. Денков.

Въпреки че служебният кабинет реши, че пенсиите все пак ще бъдат увеличени с 11, вместо с 10 процента, Кирил Петков заяви, че извънредно заседание на парламента по темата все пак ще има.

"Те си сменят решенията непрекъснато. За частната детска болница взеха решението, после го отмениха. Защото ние казахме: „Това не може да се случи“. Въпреки че сега казват, че пенсиите ще се увеличат с 11%, ние им нямаме доверие. Ще ги задължим през гласуване в парламентарната зала така, че да сме сигурни, че няма да откраднат 100-те милиона на пенсионерите. Няма да позволим този тип игрички да се случват с парите на хората", заяви той.

Възможната хипотеза заседанието да не събере кворум, Петков коментира така: "Да видим кои партии няма да гласуват за подкрепата на пенсионерите и кои партии ще искат тези 100 милиона да бъдат откраднати. Вярваме, че ще има мнозинство в парламента, което да защити пенсионерите".

"Опитаха се да минат тънко, но не им мина номерът. Това, което правителството на Денков започна за пълноправното ни членство в ЕС: приемането ни в Шенген и еврозоната, са наши външнополитически цели, които ние ще се опитаме да реализираме в бъдеще. Тъй като имаме и национални избори, искам да кажа, че единствено участието на нашата коалиция в управлението на страната може да гарантира по-висок стандарт на живот. В противен случай, отново ще потънем отново в корумпираната Борисова държава", заяви на свой ред съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов.

"Най-важното в управлението на една държава е да бъдат справедливо управлявани общите ни пари, справедливо да бъде разпре4делян бюджетът на страната така, както се случваше по време на нашето управление. Върви черна кампания, отвсякъде ни заливат с помия. Изключително важно за държавата се оказа, че Кирил Петков искал да напусне едно НПО, а други схеми остават на заден план. Разчитаме на вас като активни хора да агитират вашите близки да излязат да гласуват и да ни подкрепят", добави той.

Малко по-късно пред събралите се в залата хора, акад. Денков обобщи, че предизборната кампания на ГЕРБ е базирана на две основни лъжи. Първата: че ПП-ДБ не са направили нищо по време на управлението си. Втората: че ПП-ДБ по нищо не се различават от ГЕРБ.

„Ако бяхме като тях, сега щях да съм вицепремиер, а не да обикаляме из страната като апостоли и да се опитваме да обясним как бъдещето не зависи от нас, а от вас“, обърна се той към публиката.

По думите му членството на България в Шенген е станало възможно, защото европейските ни партньори са повярвали в желанието на страната ни да е истинска европейска държава.