Радев: Да продължи това, което беше започнато за свежото ядрено гориво

Нуждата от електрическа енергия ще се покачва рязко до 2050 г., сподели президентът

Новини
20:29 - 05 Юни 2024
5681
Радев: Да продължи това, което беше започнато за свежото ядрено гориво

"На мен би ми се искало това, което започна през служебното правителство на г-н Донев, октомври 2022 г. именно това правителство подписа договора с "Уестингхаус" за диверсификация на свежото ядрено гориво. Тогава се взе решението и "Фраматом" да доставя горивото за другия блок на АЕЦ "Козлодуй", заяви президентът Румен Радев.

Пред участниците в международния ядрен форум "Булатом", който се провежда край Варна, той допълни, че до 2050 г. ще се покачва рязко нуждата от електрическа енергия, което ще важи за всички отрасли на икономиката.

"За да може да имаме истинска диверсификация, щеше ми се да продължи това, което започнахме тогава - с "Устингхаус" за АЕЦ "Козлодуй" и с "Фраматом" за АЕЦ "Белене".

В близък и средносрочен план, докато достигнем така желаното бъдеще на почти нулеви въглеродни емисии, ядрената енергетика оставя незаменимия източник.

Тя ни дава лукса и спокойствието да можем да помислим наистина някога да постигнем такива съвършени зелени технологии, които да ни позволят да преминем и да разчитаме изцяло на нови източници на енергия", допълни той.

Другата тенденция, според него, е съчетанието между политически амбиции и желания и възможностите на технологиите.

Радев припомни, че зеленият преход и постигането на климатична неутралност пак е с хоризонт до 2050 г. Радев посочи, че и с участието на България е постигнато съгласие ядрената енергетика да остане в таксономията на ЕС, а инвестициите в нея да се признават за устойчиви и зелени.