Денков: ЦИК не трябва да бъде на квотен политически принцип , а да е съставена от професионалисти

Президентът е този, който подходи като мой враг - каза премиерът в оставка

Актуални новини
12:16 - 04 Април 2024
1211
Денков: ЦИК не трябва да бъде на квотен политически принцип, а да е съставена от професионалисти

По-правилно е Централната избирателна комисия (ЦИК) да бъде не на квотен политически принцип, а да бъде съставена от професионалисти. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков по време на живо излъчване във Фейсбук, на което отговаряше на въпроси на граждани и медии. 

„Политическото представителство днес няма нищо общо с партиите, които имаме в парламента, или поне има малко общо. Този състав на ЦИК е избран, когато политическото представителство беше много различно“, посочи Денков. „На мнозинството му е изгодно това да бъде съставът на комисията“, допълни премиерът в оставка. 

Според Денков процедурата по назначаване на служебното правителството няма да доведе до конституционна криза, а той очаква такова да има още следващата седмица. 

„Няма никаква конституционна криза. Има поне няколко души, които биха могли да бъдат служебни премиери. Един от тях е избран. Очаквам той да представи кабинет днес, утре или вдругиден, съответно да имаме служебно правителство другата седмица“, аргументира се Николай Денков. 

На въпрос защо с конституционните промени са били орязани правомощията на президента по отношение на назначаването на служебно правителство, и не е ли било по-добре "той да е приятел, вместо враг“, Денков отговори:

„Президентът е този, който подходи като мой враг. Казвам го с лека ирония, аз винаги съм се разбирал сравнително добре с президента Радев, но това, което той направи при връчването на мандата, който в момента изпълнихме за тези десет месеца, е извън неговите правомощия като президент. Негово задължение е да се опита да сформира редовно правителство“. 

По темата за второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост министърът-председателят в оставка каза, че то се бави по вина на парламента, който не приема останалите необходими решения за това. 

Сред темите бе и разследването на европрокуратурата срещу фирми, участвали в строежа на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“. 

„Разследването е за средства, похарчени през 2019 година. Става дума за периода от третото правителство на Борисов. Трябва да се съдейства по всякакъв начин за тези разследвания“, каза Денков. 

Премиерът в оставка упрекна ГЕРБ-СДС и ДПС за това, че все още не гласуват и внесените в парламента промени, които да направят безплатно висшето образование в България. 

Николай Денков заяви още, че дарените от България бронетранспортьори вече са стигнали до Украйна. 

Николай Денков определи като противоконституционно вчерашното решение на парламента за „гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на Република България“. Проекторешението предвижда министърът на финансите незабавно да преустанови разходите по консолидираната финансова програма с изключение на разходите за пенсии, трудови възнаграждения, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг – до назначаването на служебно правителство.

„Това решение е противоконституционно, без съмнение. В рамките на бюджета как се изразходват средствата е право на Министерския съвет. Това е поредното противоконституционно решение на това Народно събрание. Това е пример за опит да се изземат правомощия от страна на Народното събрание“, смята Денков.