Денков: ЕС отпуска нови 2 млрд. евро за борба с мигрантския натиск

„Ще станем част от еврозоната, когато изпълним критерия инфлация", уточни премиерът

Актуални новини
10:37 - 02 Февруари 2024
1340
Денков: ЕС отпуска нови 2 млрд. евро за борба с мигрантския натиск

Част от двата милиарда евро, които ЕС ще даде за борба с незаконната миграция, ще бъдат насочени към България. Това заяви премиерът Николай Денков по време на блиц контрола в парламента. 

„Това касае пряко и България. Бяха отделени нови 2 млрд. евро, които ще се използват за намаляване мигрантския натиск към ЕС. Част от тези средства ще бъдат насочени и към страната ни“, обясни премиерът.

Той посочи, че основните теми на провелия се вчера Европейски съвет са били свързани с актуализирането на бюджета, поставянето на нови приоритети за финансиране, сблъсъкът между Израел и Палестина, земеделските протести, подкрепата за Украйна и помощта в борбата с нелегалната имиграция.

Той заяви, че подкрепата за влизането ни еврозоната и сухопътния Шенген е търсена по време на индивидуални разговори с премиерите на различни държави. „Търсех разговори с държави, които са много консервативни, когато става дума за разширяването. Това са северните страни – Германия и Нидерландия. Във всички тези разговори имаше разбиране за напредъка на България през последните месеци и че тя трябва да бъде пълноправен член на Шенген и част от еврозоната, когато изпълни критерия инфлация. Урсула фон дер Лайен много ясно изрази тази позиция на ниво ЕС“, посочи Денков.